Меню

Хората, страдащи от цьолиакия са податливи към остеопороза, защото тяхната имунна система уврежда костната им тъкан, показва ново проучване.

Остеопорозата се среща често при болни от цьолиакия, което до сега се обясняваше с малабсорбцията на калций и витамин Д.

Учени от Университета в Единбург твърдят, че пациентите с цьолиакия продуцират антитела, които атакуват протеина остеопротегерин, имащ ключова роля за здравината на костите. Тези антитела се установяват при 20 % от пациентите с цьолиакия.

Според проф. Стюърт Ралстън, ръководител на проучването това ново обяснение за появата на остеопороза при пациенти с цьолиакия ще помогне за откриването на правилно лечение.

Разкриването на връзката между цьолиакията и остеопорозата ще допренесе за по-ефективното лечение и на двете заболявания.

Цьолиакията се дължи на непоносимост към глутена на житните храни (пшеница, овес, ечемик, ръж). Характеризира се с атрофия на лигавицата на тънкото черво и малабсорбция на хранителните вещества. Протича с обилни диарии.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!