Начало / Актуални теми / Причини за ниско кръвно налягане

Причини за ниско кръвно налягане

дек. 11, 2012

За ниско кръвно налягане (хипотония) се смята това със стойности на систоличното под 90 и на диастоличното под 60. Хроничното ниско кръвно налягане без симптоматика обикновено не е сериозно. Но когато кръвното спадне рязко това е опасно, защото силно намалява притока на кръв към мозъка и той е лишен от достатъчно количество кислород за своите функции. Това може да се случи при рязко изправяне от седнало или легнало положение – известно още като постурална или ортостатична хипотония. Симптомите на ниското кръвно налягане са различни в зависимост от това колко ниско е то. В началото може да се наблюдава световъртеж или кратка загуба на съзнание. При по-рязко и критично спадане на кръвното може да се стигне до инфаркт или кардиогенен шок.

Какви могат да са причините, които да доведат до ниско кръвно налягане?

Дехидратацията се среща често при пациенти, които се оплакват от гадене, повръщане или диария. При такива състояния се губи голямо количество вода, особено ако не се набавят необходимите количества за възстановяване на загубите. Умерената дехидратация може да се представи с ортостатична хипотония и кратка загуба на съзнание. Ако дехидратацията е рязка и тежка може да настъпи шок, бъбречна недостатъчност или дори кома.

Някои сърдечни заболявания като нарушения в сърдечния ритъм, инфаркт, някои заболявания на клапите на сърцето, забавен пулс – брадикардия също биха могли да доведат до хипотония.

Умерен до тежък кръвоизлив може да намали сериозно количеството на кръв в организма, водещо до ниско кръвно налягане и ортостатична хипотония. Кръвоизливът може да е резултат от травма, хирургично усложнение, язва или тумор.

Някои лекарствени средства като нежелана реакция водят до хипотония.Такива са лекарствата за болестта на Паркинсон, трициклични антидепресанти, част от лекарствата за високо кръвно налягане, медикаменти за еректилна дисфункция.

Тежки инфекции (септицемия) – тя настъпва при навлизане на бактерии в кръвта. При септицемия може да настъпи животозастрашаващо спадане на кръвното налягане – септичен шок.

Бременност – тъй като през този период се увеличава обемът на телесните течности това може да доведе до спадане на кръвното налягане. Обикновено след като жената роди то се връща в нормални стойности.

Ендокринни заболявания – нарушения в дейността на щитовидната жлеза могат да доведат до хипотония. В някои случаи и диабетът може да стане причина за ниско кръвно налягане.

Тежка алергична реакция – анафилаксия – представлява особено сериозно, понякога дори животозастрашаващо състояние. Анафилаксията причинява сърбеж по кожата, нарушения в дишането, обриви и ниско кръвно налягане.

Прочетете за:
Ниско кръвно налягане (артериална хипотония)
Симптоми на ниско кръвно налягане