Швейцарски учени са разработили бърз и по-лесен начин за доказване на антраксния бацил. Те са открили специфична молекула на повърхността на антраксните спори. Използвайки тази молекула са създали имунологичен тест, който дава точни резултати само за няколко минути.

За диагностицирането на антракс сега се използват различни тестове, включително много точни, но скъпи, сложни и изискващи време генетични методи.

Ранното диагностициране и бързото започване на лечението са изключително важни при антракс.

Създаването на имунологичен тест до сега е било затруднено от факта, че антраксните спори имат сходна повърхност с много други бактерии.

Наскоро екип от учени от Швейцария са открили специфична въглехидратна молекула на повърхността на антраксните спори.

Изолирането й обаче се оказало много трудно. Затова те синтезирали въглехидратната молекула в лаборатория, свързали я със специфичен белтъчен носител и я инжектирали в тялото на мишки. Имунната система на гризачите реагирала с продукцията на моноклонални антитела към специфичната молекула. Тези антитела ще се използват като основа за създаването на високо чувствителен диагностичен тест за антракс, а също и за нова ваксина.

Спорите на смъртоносния антраксен бацил могат да се използват като биологично оръжие. След инхалирането им ако не започне лечени в следващите 24-48 часа настъпва смърт.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!