Начало / Актуални теми / Жлъчка – състав, функция

Жлъчка – състав, функция

ное. 13, 2023

жлъчка

Жлъчка се нарича течноста, произвеждана от черния дроб. Представлява жълто-зелена, лепкава течност, съставена главно от жлъчни соли, фосфолипиди, холестерол, билирубин, електролити и вода. Между храненията се съхранява в жлъчния мехур, като при храносмилане попада в тънкото черво. Тук спомага за разграждането на мазнините до мастни киселини, които след това червата могат да абсорбират.

Къде се образува жлъчката?

Черният дроб произвежда около 800 – 1000 ml жлъчка всеки ден. Жлъчката се секретира от черния дроб и чрез общия чернодробен канал попада в жлъчния мехур, където се концентрира и съхранява.

По време на хранене от дуоденума (началото на тънкото черво) се секретира хормона холецистокинин, който предизвиква съкращаване на жлъчния мехур. В резултат жлъчката се изтласква към канала на жлъчния мехур (ductus cysticus) и оттам към общия жлъчен канал (ductus choledochus). Така жлъчката навлиза в дуоденума, смесва се с храната и храносмилателните ензими на панкреаса и помага на червата да абсорбират хранителните вещества в кръвния поток.

Когато жлъчният мехур е отстранен, жлъчката непрекъснато се секретира в дуоденума. Черният дроб произвежда достатъчно жлъчка, за да позволи храносмилането, което означава, че хората с отстранен жлъчен мехур могат да живеят нормален живот.

От какво се състои жлъчката?

Основните компоненти на жлъчката са:

 • жлъчни киселини

В тънките черва жлъчните киселини улесняват смилането и усвояването на липидите. Само приблизително 5% от тези жлъчни киселини се екскретират. По-голямата част от тях се реабсорбират ефективно от илеума, навлизат в порталната венозна система и се връщат обратно в черния дроб.

 • холестерол
 • фосфолипиди
 • билирубин
 • електролити – натрий, калий
 • метали, като мед
 • вода – представлява 95 % от състава на жлъчката.

Какво прави жлъчката?

Жлъчката изпълнява следните функции:

 • разгражда мазнините в дуоденума

Жлъчката има ключова роля в смилането на мазнините, така че те да могат да бъдат абсорбирани от червата.

 • помага за абсорбирането на мастноразтворимите витамини – A, D, E и K.
 • помага за елиминирането от организма на токсини и метаболитни отпадъци, включително билирубин и холестерол
 • осигурява алкална среда в дванадесетопръстника, която да неутрализира киселинното pH на съдържимото, което идва от стомаха
 • осигурява бактерицидно действие срещу микроорганизми, намиращи се в приетата храна.

Какви състояния са свързани с жлъчката?

Редица заболявания могат да причинят забавяне или спиране на жлъчния поток. Настъпва застой на жлъчка или холестаза. Натрупва се билирубин в тялото и се появява жълтеница.

Причините за холестаза се разделят на две основни групи:

 • интрахепатални – причини от страна на черния дроб. Например: хепатит, цироза, чернодробна стеатоза, рак на черния дроб и др.
 • екстрахепатални – извънчернодробни причини. Например: камъни в жлъчния мехур (холелитиаза) или жлъчните пътища, тумори на жлъчния мехур, жлъчните пътища или панкреаса, билиарна атрезия.

След като се появи застой на жлъчка (холестаза), билирубинът започва да се натрупва в тялото, което води до жълтеница.

Симптомите на холестаза включват: жълтеникаво оцветяване на склерите, кожата и лигавиците, сърбеж, тъмна урина, бледи изпражнения и стеаторея. Може да има увеличен черен дроб.  

Подобно на билирубина, други вещества, които обикновено се екскретират чрез жлъчката, като гама-глутамил трансфераза, алкална фосфатаза и холестерол, се натрупват в кръвта. Малабсорбцията на мазнини може да доведе до дефицит на витамин A, D, E и K.

Необходими са внимателна анамнеза и преглед с подходящи изследвания, за да се установи причината за холестаза и да се започне правилно лечение.

Рефлукс на жлъчка

Друг проблем е жлъчният рефлукс. Пилорната клапа пропуска храната от стомаха в дуоденума, където се смесва с жлъчката. Ако пилорната клапа е твърде отпусната и не се затваря правилно, жлъчка може да попадне в стомаха, а понякога и в хранопровода. Хроничният рефлукс на жлъчка може да увреди лигавицата на стомаха и хранопровода и да причини гастрит и езофагит.

Прочетете за:
Къде се намира жлъчката (жлъчния мехур)?
Заболявания на жлъчния мехур
Симптоми при проблем с жлъчния мехур