Начало / Актуални теми / Къде се намира жлъчката (жлъчният мехур)?

Къде се намира жлъчката (жлъчният мехур)?

ное. 13, 2023

къде се намира жлъчката

Жлъчният мехур е малък орган с форма на круша, който съхранява жлъчка. Жлъчката е течност, която се образува в черния дроб и чрез система от канали се транспортира до жлъчния мехур, а след това до тънкото черво. Тя има съществено значение за смилането на мазнините, съдържащи се в храната.

Къде се намира жлъчката (жлъчният мехур)?

Жлъчният мехур се намира в десния горен квадрант на корема. Прикрепен е към долната повърхност на десния дял на черния дроб във вдлъбнатина, наречена ямка на жлъчния мехур (fossa vesicae felleae).

Жлъчният мехур има три основни части:

  • дъно (fundus vesicae felleae)

Дъното на жлъчния мехур представлява сляпо завършващ разширен край, който е насочен надолу. Подава се под предния ръб на черния дроб и се допира до предната коремна стена непосредствено под хрущяла на деветото ребро. Проецира се в ъгъла между дясната ребрена дъга и страничния ръб на десния прав коремен мускул (m. rectus abdominis).

  • тяло (corpus vesicae felleae)

Дъното преминава в тяло, което е насочено нагоре, като постепенно се стеснява. Тялото на жлъчния мехур се допира до напречното ободно черво (colon transversum – средната част на дебелото черво).

  • шийка (collum vesicae felleae)

Шийката на жлъчния мехур се стеснява още и преминава в жлъчния канал (ductus cysticus). Шийката се допира до дванадесетопръстника. В шийката се формира изпъкващ джоп, наречен джоп на Хартман. Тук обикновено засядат образували се камъни в жлъчния мехур.

Билиарно дърво

Жлъчният мехур е част от жлъчната система от канали, известна още като билиарно (жлъчно) дърво. Образуваната в черния дроб жлъчка чрез общият чернодробен канал (ductus hepaticus communis) може да се насочи директно към дванадесетопръстника. На гладно обаче, когато в червата не се извършва разграждане на мазнини, жлъчката се складира в жлъчния мехур. Тук тя се съхранява и концентрира. След прием на храна, съдържаща мазнини, дванадесетопръстникът отделя хормона холецистокинин, който стимулира жлъчния мехур да се съкращава. В резултат жлъчката се изтласква към жлъчния канал, който има дължина до 3 см. Общият чернодробен канал и жлъчния канал се сливат и образуват общ жлъчен канал (ductus choledochus). Той има дължина около 7-8 см, слива се с големия канал на задстомашната жлеза и се отваря в дуоденума. Така жлъчката попада в тънкото черво, където спомага за разграждане на мазнините.

Може ли да се опипа жлъчния мехур?

Нормално жлъчният мехур не се палпира през коремната стена. Когато е уголемен и променен, жлъчният мехур може да се опипа в пресечната точка на външния ръб на десния прав коремен мускул с дясната ребрена дъга при дълбоко дишане на пациента. При голямо увеличение обаче може да се измести значително вдясно.

Жлъчният мехур се увеличава и може да се палпира, например при: емпием на жлъчния мехур (събиране на гной в него), хидропс на жлъчния мехур (събиране на серозна течност в него поради запушване на ductus cysticus), наличие на камъни в жлъчния мехур, препълване на жлъчния мехур с жлъчка при запушени жлъчни пътища и др.

При остро възпаление на жлъчния мехур (остър холецистит) палпацията е болезнена и се установяват признаци на локален перитонит (мускулна защита, болка при декомпресия, положителен симптом на Мърфи).

Прочетете за:
Заболявания на жлъчния мехур
Симптоми на жлъчни камъни
Анатомия на жлъчния мехур