Начало / Актуални теми / Заболявания на жлъчния мехур

Заболявания на жлъчния мехур

юни 11, 2018

заболявания на жлъчния мехур

Жлъчният мехур е орган с форма на круша, намиращ се под черния дроб в горния десен квадрант на корема. Неговата основна функция е да съхранява жлъчката, произведена от черния дроб и да я отвежда чрез жлъчния канал до тънкото черво. Тук жлъчката помага за смилането на приетите с храната мазнини.

При възпаление на жлъчния мехур или при наличие на камъни в него нормалната му функция се нарушава, като това може да причини силна болка и дискомфорт на пациента.

Ето някои заболявания на жлъчния мехур:

Камъни в жлъчния мехур (холелитиаза)

Холелитиазата се среща по-често при жени над 60 -годишна възраст. Главната причина за образуване на жлъчни камъни е повишената концентрация на холестерол в жлъчката. Роля има и промяната на pH на жлъчката, както и застоят на жлъчка в жлъчния мехур. Различават се следните видове жлъчни конкременти: холестеролови, пигментни (билирубинови) и смесени.

В 70 до 80 % от случаите холелитиазата протича безсимптомно. Най-характерният симптом при жлъчнокаменна болест е жлъчната колика. Провокира се от прием на тлъсти храни, газирани напитки, концентриран алкохол. Болката е силна, коликообразна и продължава от 15 минути до 5 часа, рядко повече. Локализира се в дясната или средна горна част на корема и се излъчва към кръста вдясно и дясното рамо. Провежда се медикаментозно и оперативно лечение.

Холецистит

Холециститът представлява възпаление на стената на жлъчния мехур. В зависимост от протичането се различават остър и хроничен холецистит.

Острият холецистит най-често се дължи на наличие на жлъчни камъни, които запушват жлъчния канал и настъпва увреждане и възпаление на лигавицата на жлъчния мехур. По-редки причини са инфекциозни заболявания, проблеми с кръвоносните съдове, тумори на жлъчната система.

Най-честият симптом при остър холецистит е появата на болка в горната дясна област на корема, която обикновено възниква след нахранване и се засилва при движение. Наблюдават се още: повишена температура, гадене, повръщане. Оплакванията в 90 % от случаите преминават за 3 до 7 дни.

Хроничният холецистит е възпаление на жлъчния мехур, което продължава дълго време. Наблюдават се рецидивиращи атаки на остър холецистит. Провежда се хирургично лечение – холецистектомия (отстраняване на жлъчния мехур).

Рак на жлъчния мехур

Карциномът на жлъчния мехур се среща по-често при жени на възраст над 60 години. Холелитиазата и хроничният холецистит са рискови фактори. В началният стадий симптоматиката е както при възпален жлъчен мехур и наличие на жлъчни камъни. По-късно болките стават постоянни, появява се горчив вкус в устата, безапетитие, повръщане, отслабване на тегло, жълтеница. Извършва се оперативно лечение – холецистектомия.

Други заболявания на жлъчния мехур са:

  • емпием на жлъчния мехур – изпълнен с гной жлъчен мехур
  • хидропс на жлъчния мехур – жлъчният мехур е уголемен и изпълнен със слуз. Възниква при запушване на жлъчния канал от конкремент, тумор
  • гангрена на жлъчния мехур – възниква при нарушено кръвоснабдяване на жлъчния мехур
  • перфорация на жлъчния мехур
  • „порцеланов жлъчен мехур“ – в стената на жлъчния мехур се отлага калций
  • дискинезия (прегъване) на жлъчния мехур – отвеждането на жлъчка към тънкото черво е затруднено и тя се задържа в жлъчния мехур. Най-честите причини са прегъване или запушване на жлъчния канал.
  • доброкачествени тумори на жлъчния мехур – рядко може да се наблюдават полипи, аденоми, фиброми.

Прочетете за:
Остър холецистит
Хроничен холецистит