Начало / Хранене и диета / Кои храни са позволени и кои не при подагра?

Кои храни са позволени и кои не при подагра?

май 12, 2015

Както може би знаете, подаграта се проявява след прием на някои определени храни или напитки. Това е така, защото те съдържат съставки, наречени пурини, които тялото метаболизира до пикочна киселина.

Ако пикочната киселина не бъде отстранена от бъбреците или тя е в повишени количества, с които тялото не може да се справи това води до кристализирането на киселината в мононатриев урат, който се натрупва в ставите. Натрупването на кристали в ставите е съпроводено със силна болка, която обикновено стартира през нощта и е локализирана основно в палеца на крака.

Правилното хранене и избягването на храни, които могат да предизвикат подагрозен пристъп е в основата на контрола на подаграта. Ето защо е нужно пациентите да бъдат подробно запознати от своите лекуващи лекари как да се хранят и да поддържат своето здравословно състояние.

Кои храни са позволени?

На пациентите се препоръчва да намалят приема на протеини и да консумират основно нетлъсто месо, риба и пилешко месо. Свинското, агнешкото и телешкото месо се асоциират с повишен риск от предизвикване на подагрозен пристъп, затова и трябва да внимавате при консумацията на този вид месо и да не прекалявате с количествата. На пациентите с подагра не е забранено да приемат млечни продукти, стига те да не са високомаслени.

Комплексните въглехидрати се препоръчват на болните от подагра, защото те се метаболизират по-бавно от организма и това ще доведе до намаляване на апетита, а освен това тези въглехидратите ще спомогнат и за поддържането на здравословно телесно тегло.

Приемайте, колкото се може повече разнообразни плодове и зеленчуци. Те са богати на фибри, които подпомагат обработването на пикочна киселина и са полезни за вашето здраве.

Важно е да пиете достатъчно вода през деня, защото проучванията сочат, че повишения прием може да се свърже с понижен риск от подагрозни пристъпи.

Кои храни са забранени?

Не заменяйте водата с газирани напитки с високо съдържание на захар. Тези напитки се подслаждат с фруктозен сироп, който стимулира продукцията на пикочна киселина. Проучванията сочат, че хората, които консумират такъв вид напитки са с повишен риск от развитие на подагра.

Някои зеленчуци, като аспержи и спанак могат да предизвикат подагрозен пристъп, но не са толкова опасни, както червеното месо. Пурините, които се съдържат в зеленчуците се екскретират по-лесно от организма. Специалистите препоръчват тези зеленчуци да бъдат консумирани в сурова форма.

Бобовите продукти съдържат значително количество пурини, което ги прави неподходящи за пациентите с подагра. Ако все пак не можете да се откажете напълно от тези продукти трябва да ги консумирате в минимални количества.

Колкото и да не ви се вярва бирата е много лош избор за пациентите с подагра и тя е по-вредна за тях дори от червеното месо. Тя води до повишаване на количествата на пикочна киселина в организма и затруднява нейното елиминиране. Такъв ефект, макар и не толкова силен може да има и виното. Затова и специалистите препоръчват на своите пациенти да избягват напълно консумацията на алкохол, за да се предпазят от подагрозни пристъпи.

Прочетете за:
Подагра