Начало / Актуални теми / Какво представлява птозата на клепачите

Какво представлява птозата на клепачите

мар. 28, 2013

Птозата на клепачите представлява спадане на горния клепач на ниво по-ниско от нормалното. По такъв начин клепачът може да закрие част от зеницата и това да доведе до затруднение на зрението и до пренапрягане на очите.

Птозата може да засегне едното или и двете очи. Може да бъде налице още при раждането или да се появи по-напред в годините. В някои случаи птозата може да не бъде съпътсвана от други оплаквания и да не доведе до някакво влошаване на здравето на пациента. В други случаи птозата може да бъде сигнал за наличие на по-сериозно заболяване, засягащо мускулите, нервите или мозъка.

Кои са по-честите причини за спадане на горния клепач?

Вродена птоза на клепачите
При това състояние детето се ражда с този проблем, поради нарушение в развитието на мускулите, които повдигат горния клепач. В 70 % от случаите е засегнато само едното око. В повечето случаи се налага да се извърши хирургическа интервенция, с която клепачът да бъде повдигнат и върнат на нормалното си положение.

Старческа птоза на клепача
Остаряването е една от честите причини за спадане на горния клепач. При старческата птоза гравитацията и възрастта оказват своето влияние. По принцип се засягат и двете очи, но в едното птозата може да бъде по-силно изразена.

Миастения гравис
Миастенията е заболяването, при което има нарушения в провеждането на импулсите и оттам настъпва слабост на всички мускули, включително и на мускулите, отговорни за повдигане на клепачите.

Нарушения в инервацията
Тъй като функцията на мускулите се регулира от нервите при увреждане на мозъка може да настъпи състояние, при което да не е възможно изпращане на импулси към мускулите на клепача и съответно настъпване на птоза. Такива състояния са например: инсулт, мозъчен тумор, аневризма на мозъчен кръвоносен съд.

Характерни симптоми, които навеждат към птоза на клепачите са:
– видимо спадане на горния клепач;
– трудно затваряне на окото напълно;
– умора на очите, в резултат на опити на пациента да държи очите си напълно отворени;
– накланяне на главата назад за по-добро виждане на предметите;
– двойно виждане.

При диагнозата на птозата на клепачите е много важно да се изясни каква е причината за настъпването й, за да може да се изклекува основния процес, което ще доведе и до подобряване на състоянието и на клепачите.

В повечето случаи птозата не се подобрява и се налага да бъде приложено хирургично лечение за отстраняване на проблема.

Прочетете за:
Птоза на горния клепач