Начало / Актуални теми / Някои по-важни факти относно болката в опашната кост

Някои по-важни факти относно болката в опашната кост

ян. 29, 2013

Ежедневието на повечето хора е свръзано с дълго стоене седнали пред бюрото или пред волана на автомобила. Този начин на живот и работа може да доведе след себе си до някои неприятни последици като една от тях е именно болката в опашната кост позната още под медицинското название кокцигодиния.

Какви са причините за появата на кокцигодинията?
В 80% от случаите болката в опашната кост се дължи на неправилна стойка на работния стол, както и продължителното стоене седнаил. При този стоеж опашната кост силно се напряга и се притиска, което в бъдеще би довело до болки. Лекарите забелязват, че от този тип болка започват да се оплакват и по-младите хора и тинейджъри поради неправилен стоеж и дълго заседяване пред компютъра.

Кои са симптомите на кокцигодиния?
Най-честият и характерен симптом е болка в основата на гръбначния стълб, където е мястото на опашната кост. Силата на болката варира и може да се влошава с времето. Тази болка може да пречи на хората да извършват ежедневните си задачи. Тя може да се засилва при седнало положение и вървене. Болката може да се разпространява и надолу към крайниците.

Пациентите, страдащи от кокцигодиния съобщават и за болка по време на секс и при дефекация. Поради болката в кръста някои хора се оплакват от нарушения в съня при промяна на позата в леглото.

Какво е лечението на кокцигодинията?
Препоръчително е да се консултирате с лекуващия ви лекар ако изпитвате болка в опашната кост повече 1 седмица. По принцип това не е заплашващо състояние, но е добре да бъдете прегледани за всеки случай за установяване дали при вас не се касае за някакъв вид фрактура.

Пациентите с кокцигодиния се съветват да стоят на мека възглавница и да избягват продължителното застояване на едно място. Ако не се засилват болките не е нужно да се използват лекарства, но ако те персистират е наложителен приемът на болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства. При пациентите с хронична кокцигодиния могат да се прилагат кортизонови инжекции. Топлите масажи също оказват благоприятно въздействие. За пациентите е особено важно редовното движение и е добре да спортуват или да се разхождат поне половин час дневно.

Прочетете за:
Болка в опашната кост
Счупване на опашната кост – причини, симптоми, лечение