Начало / Актуални теми / Счупване на опашната кост – причини, симптоми, лечение

Счупване на опашната кост – причини, симптоми, лечение

авг. 25, 2020

счупване на опашната кост

Счупване, изкълчване или луксационна фрактура на опашната кост може да се получи при падане от високо върху седалището или при директен удар в областта на опашната кост. Жените са много по-склонни към счупване на опашната кост, особено по време или след бременност. Повишен риск има и при хора, страдащи от затлъстяване. При тях в седнало положение наднорменото тегло оказва по-голямо натоварване върху опашната кост и води до по-лесно изкълчване или счупване.

Какво представлява опашната кост?

Опашната кост (os coccyges) формира най-долната част на гръбначния стълб. Тя има форма на пирамида, основата на която е обърната нагоре, а върхът – надолу. Изградена е от срастването на 4-5 прешлена. Прешлените са недоразвити – имат само тела. Първият опашен прешлен е най-голям. Горната му повърхност се свързва с върха на кръстцовата кост. От двете страни на първи опашен прешлен се намират остатъци от горните ставни израстъци. Те представляват малки издатини – опашни рогчета, които са насочени нагоре и се съединяват с кръстцовите рогчета.

Към опашната кост се прикрепят редица мускули и лигаменти.

Какви са причините за счупване на опашната кост?

Най-често счупване на опашната кост (fractura ossis coccyges) или изкълчване (луксация) възниква в резултат на травма – директен удар или падане върху седалището. Много често обаче пациентите с фрактура на опашната кост не си спомнят да са имали трама. Понягога дори само седенето на твърда пейка може да бъде причина за увреждане на опашната кост. Често фрактура на опашната кост възниква по време на раждане.

Какви са симптомите при счупване на опашната кост?

Основният симптом е болка в областта на опашната кост и перинеума, която може да продължи месеци (нарича се кокцигодиния). Болката се усилва при:

 • продължително седене – болните предпочитат да са изправени или легнали, тъй като тогава болката е по-малка.
 • облягане назад, докато седите на стола
 • при дефекация
 • при полов контакт – жените се оплакват от болка при полов контакт.

Как се диагностицира счупване на опашната кост?

За поставянето на диагнозата фрактура на опашната кост допринасят следните изследвания:

 • данни от анамнезата – болният може да съобщи за понесена травма
 • ректално изследване – изследва се подвижността на опашната кост
 • рентгеново изследване в изправено и в седнало положение. Чрез сравняване на ъгъла на опашната кост в двете позиции се определя степента на подвижност.

Какво е лечението?

Лечението при фрактура на опашната кост бива консервативно и оперативно. Прилагат се:

 • обезболяващи средства – ибупрофен, напроксен
 • инжектиране на локални анестетици при силна болка
 • седене върху специална възглавница
 • физиотерапия – упражнения за укрепване на мускулите, поддържащи крайната част на гръбначния стълб, масаж, топли вани.

Фрактурата на опашната кост обикновено заздравява от само себе си, като физиотерапията и специалната възглавница за седене помагат значително. Времето за възстановяване зависи от възрастта на пациента, от тежестта на травмата. Понякога пълното оздравяване може да отнеме до 3 месеца.

Рядко при липса на ефект от консервативното лечение се налага оперативно лечение. Извършва се хирургично отстраняване на опашната кост – кокцигектомия.

Прочетете за:
Болка в опашната кост