Начало / Актуални теми / Синдром на Холмс – Ади (синдром на „тонична зеница“)

Синдром на Холмс – Ади (синдром на „тонична зеница“)

юли 15, 2019

синдром на Холмс – Ади

Синдромът на Холмс – Ади (синдром на „тонична зеница“, зеница на Ади) е рядко неврологично заболяване, при което едната зеница (рядко двете) е абнормно разширена и реагира много бавно със свиване на светлина. Пациентите обикновено имат и отслабени сухожилни рефлекси, главно глезенни и коленни.

Заболяването се среща по-често при жени на възраст между 25 и 40 години.

Какви са причините за синдром на Холмс – Ади?

В повечето случаи причината за заболяването е неизвестна. Счита се, че синдромът на Холмс – Ади възниква в резултат на вирусна или бактериална инфекция. Тя води до увреждане на невроните в цилиарния ганглий и/или на увреждане на постганглионарните нерви.

Други причини, увреждащи автономната нервна система и водещи до развитие на синдром на Холмс – Ади са например: тумори, травми, усложнение след хирургична операция на очите.

Какви са симптомите?

При пациентите със синдром на Холмс – Ади засегнатата зеница е по-широка от нормалната и има забавена реакция на светлина (свива се по-бавно при осветяване).

При продължително фокусиране на близък предмет, зеницата значително се свива. Възможно е дори зеницата, която първоначално е била по-широка от нормалната, да стане по-тясна. След като пациента спре да фокусира близкият предмет, засегнатата зеница може да остане по-тясна или да се разшири отново до първоначалния си размер, като това може да отнеме няколко минути.

Други очни симптоми, които могат да се наблюдават са замъглено зрение, фотофобия.

Пациентите със синдром на Холмс – Ади имат отслабени до липсващи сухожилни рефлекси, най-често се наблюдава понижен рефлекс на Ахилесовото сухожилие и отслабен пателарен рефлекс.

В повечето случаи симптомите са едностранни, като при някои пациенти те не се появяват едновременно.

Когато наред с абнормната зеница и отслабените сухожилни рефлекси се появи и повишено изпотяване се говори за вариант на синдрома на Холмс – Ади, наречен синдром на Рос

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата синдром на Холмс – Ади се поставя след задълбочено изследване от невролог и офталмолог.

Какво е лечението при синдром на Холмс – Ади?

В повечето случаи лечение не е необходимо. Лекарят може да предпише капки за свиване на зеницата (миотици, например пилокарпин), както и очила за четене, за да коригират нарушеното зрение в засегнатото око.

Прочетете за:
Разширени зеници (мидриаза)