Начало / Актуални теми / Болки във врата – какво трябва да знаем?

Болки във врата – какво трябва да знаем?

ное. 1, 2013

Болката във врата е често срещано оплакване. Тя може да се дължи на най-различни заболявания и състояния. Силата на болката може да варира и може да бъде от съвсем лека до болка, която не позволява на болния да изпълнява ежедневните си задължения. Жените страдат по-често от болка във врата от мъжете.

Какви могат да са причините за болки във врата?

Някои от по-често срещаните причини за болки във врата са:

  • травма или нараняване в тази област;
  • разтягане на мускули на шията от продължително шофиране;
  • притискане на нерви в шийната област;
  • дискова херния на шийните прешлени;
  • ревматоиден артрит;
  • неправилна поза, тумори, инфекции.

Какви са симптомите при болки във врата?

Болката във врата най-често се свързва с тъпа болка в тази област, но може да бъде и силна стрелкаща болка. При движение на врата болката може да се влошава. В някои случаи пациентите могат да се оплакват от световъртеж, главоболие, усещане на пулсации и трудност при преглъщане.

Пациентите с болки във врата могат да се оплакват още и от болка в областта на лицето, раменете или усещане за изтръпване на горните крайници. Тези симптоми в повечето случаи се дължат на притискане на нерви в областта на шията.

Как се диагностицира болката във врата?

В някои случаи установяването на точната причина за появата на болка във врата може да бъде трудна задача, поради това че много заболявания и състояния могат да доведат до това оплакване. Вашият лекуващ лекар ще ви разпита подробно за болката и всички нейни характеристики и ще ви прегледа обстойно. Има някои диагностични тестове, които могат да бъдат извършени за уточняване на точната причина за оплакването:

Скенер – чрез изследването със скенер може да се установи артрит, туморни процеси в областта на шията, дисова херния на шийните прешлени и фактури на шийните структури.

Ядрено-магнитен резонанс – чрез това изследване може да се получи дори и по-добра представа за структурите на шията, в сравнение със скенера. Като алтернатива на ядрено-магнитния резонанс може да бъде извършена миелография.

ЕКГ – електрокардиограма може да бъде направена ако освен от болки във врата се оплаквате от стягане в гръдната област, задух и при вас съществуват рискови фактори за развитие на инфаркт на миокарда.

Какво е лечението при болки във врата?

Лечението зависи от причината за болката във врата. В лечебния план могат да се включат почивка, лечение с топлина или студ, физиотерапия или поставяне на кортизонови инжекции в областта на врата. В някои случаи може да бъде приложено и алтернативно лечение, като акупунктура например.

Прочетете за:
Вратна ригидност