Начало / Актуални теми / Хомоцистеин – висок, нисък, норма

Хомоцистеин – висок, нисък, норма

май 14, 2024

хомоцистеин

Хомоцистеин (Hcy) е аминокиселина, която се получава при метаболизма на метионин – аминокиселина, която се набавя чрез храната.

Обикновено нивата на хомоцистеин в кръвта са ниски. Това е така, защото с участието на витамин В12, В6 и В9 (фолиева киселина), хомоцистеинът бързо се превръща в цистеин или се рециклира отново в метионин.

Наличието на висок хомоцистеин в кръвта е знак, че тези процеси не работят правилно или че има дефицит на витамини от група В.

Повишените нива на хомоцистеин в кръвта (хиперхомоцистеинемия) могат да увредят стените на артериите и да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци. В резултат се повишава вероятността от поява на инфаркт, инсулт и други сърдечни заболявания.

Референтни стойности на хомоцистеин (Hcy)

Нормалните нива на хомоцистеин в кръвта варират между 5 и 15 μmol/L.

В зависимост от стойностите на Hcy, хиперхомоцистеинемията бива:

 • лека/умерена – 15–30 μmol/L
 • междинна – 30–100 μmol/L
 • тежка >100 μmol/L.

Хомоцистеинът в кръвообращението се намира под различни форми: свободна форма (около 1%), дисулфид (Hcy-Hcy), смесен дисулфид (Hcy-Cys) или в свързана с протеини форма.

Изразът общ хомоцистеин или tHcy се използва за отразяване на общата сума на хомоцистеин, която включва свободна, дисулфидна и протеиново свързана форма.

С напредване на възрастта нивото на Hcy в кръвта се повишава. Мъжете имат по-високи нива, в сравнение с жените. След менопауза обаче стойностите на Hcy се повишават и при жените, като се изравняват с тези при мъжете.

Защо се изследва хомоцистеин?

Изследването на Hcy се използва за:

 • да се разбере дали има дефицит на витамин B6, B12 или фолиева киселина.

Тези витамини участват в разграждането на хомоцистеина. Така че, ако те са понижени, нивата на хомоцистеин ще се повишат. Симптоми, които предполагат дефицит на витамин В12 или фолиева киселина са, например замаяност, умора, главоболие, сърцебиене, промени в цвета на кожата, язви в устата, изтръпване на ръцете, краката.

 • диагностициране на хомоцистинурия – рядко генетично заболяване, при което има дефект в ензима цистатионин бета-синтаза. Под действието на този ензим хомоцистеина се превръща в цистатион. При дефект в ензима това превръщане е нарушено и се повишава нивото на Hcy в кръвта и урината.
 • да се разбере по-добре риска от инфаркт или инсулт

Изследване на хомоцистеин може да се назначи, ако сте били диагностицирани със сърдечно-съдово заболяване или ако имате състояния, които повишават риска от заболяване на сърцето и кръвоносните съдове, като например високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет.

Медицинските специалисти не препоръчват рутинно изследване на Hcy за скрининг на риска от сърдечни заболявания. Това е така, защото не е ядно доколко нивата на хомоцистеин влияят върху заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове.

Необходима ли е подготовка преди изследването?

8-12 часа преди теста за хомоцистеин се препоръчва да гладувате (да не ядете или пиете). Може да пиете само вода, не се позволява кафе и тютюнопушене.

Някои лекарства и хранителни добавки, съдържащи витамин В12, В6 и фолиева киселина могат да повлияят на резултатите от теста. Така че, трябва да уведомите лекаря си за всички лекарства и добавки, които приемате.

Какво означават резултатите?

Нормалните стойности на хомоцистеин са под 15 µmol/L. Високият хомоцистеин може да означава, че:

 • не получавате достатъчно витамин В12, В6 или В9 с храната, защото имате лошо хранене или не може да усвоите добре тези витамини, например поради резекция на тънкото черво, болест на Крон.
 • злоупотребявате с консумацията на алкохол
 • имате по-висок риск от сърдечни заболявания или инсулт
 • имате хомоцистинурия
 • имате друго здравословно състояние, като хипотиреоидизъм, бъбречна недостатъчност или болест на Алцхаймер.

По-високите нива на Hcy обаче не означават непременно, че имате здравословен проблем. Много други фактори могат да повлияят на нивото на хомоцистеин, като например:

 • възраст – нивото на хомоцистеин в кръвта се повишава с напредване на възрастта
 • пол – мъжете обикновено имат по-високи нива
 • менопауза – хомоцистеинът се повишава при жени след менопауза
 • някои лекарства могат да повишат хомоцистеина
 • тютюнопушенето може също да повлияе на нивата на хомоцистеин.

Ниските нива на хомоцистеин обикновено не са причина за безпокойство и дори могат да бъдат свързани с по-добро сърдечно-съдово здраве. Изключително ниските нива обаче биха могли да показват друг основен здравословен проблем, например периферна невропатия.

Какви са причините за висок хомоцистеин?

Повечето хора, които имат висок Hcy, не получават достатъчно фолиева киселина, витамин B6 или витамин B12 с диетата си. Други възможни причини за високо ниво на хомоцистеин включват:

 • ниски нива на тиреоидни хормони
 • тежко нарушаване на функцията на бъбреците
 • някои лекарства – метотрексат, противогърчови средства
 • някои заболявания – псориазис, лупус еритематодес
 • генетични причини – хомоцистинурия, мутации в MTHFR.

До какво водят високите нива на Hcy в кръвта?

Хиперхомоцистеинемията повишава риска от развитие на атеросклероза и тромбообразуване. Увреждането на артериите и образуването на тромби значително повишава риска от инфаркт и инсулт.

Други здравословни проблеми, при които се установява повишено ниво на хомоцистеин в кръвта са:

 • болест на Алцхаймер и други видове деменция
 • остеопороза
 • краен стадий на хронична бъбречна недостатъчност
 • аневризма на аортата
 • хипотиреоидизъм
 • някои видове рак, например рак на черния дроб.

По време на бременност повишените нива на Hcy са свързани с повишен риск от: прееклампсия, раждане на бебе с ниско тегло, преждевременно раждане.

Какво е лечението при висок хомоцистеин?

Лечението на хиперхомоцистеинемията зависимост от основната причина. Ако се дължи на дефицит на витамини от група В, диетичните промени или добавките могат да помогнат за намаляване на нивата. Повишава се консумацията на храни, съдържащи витамин В12, В6 и фолиева киселина.

Препоръчва се ограничаване на консумацията на кафе, алкохол, както и спиране на тютюнопушенето.

Хората с определени генетични дефекти може да се наложи да приемат добавки и да следват диета, която ограничава протеините през целия им живот. Трябва да се ограничи приема на аминокиселината метионин, от която се получава хомоцистеин. Храни, богати на метионин са месо, яйца, млечни продукти.

Освен това някои хора може да се нуждаят от лекарства за понижаване на нивата на хомоцистеин или други поддържащи терапии в зависимост от специфичните симптоми, които изпитват.

Прочетете за:
Метаболизъм на хомоцистеин
Причини за висок хомоцистеин в кръвта