Начало / Актуални теми / Как цигарите увреждат белите дробове?

Как цигарите увреждат белите дробове?

ян. 2, 2014

Тютюневият дим съдържа вредни химикали като никотин, въглероден оксид и арсен, които могат да окажат негативно влияние върху човешкия организъм, особено върху белите дробове. Доказано е, че тютюнопушенето е причина за обструктивна белодробна болест в 90% от съобщените случаи.

В цигарите се съдържат 4,800 различни химикали, като за 69 от тях се знае, че могат да доведат до рак. Никотинът е съставката в цигарите, която причинява пристрастяване. Пушачите не само физически се пристрастяват към никотинът, но и започват да свързват пушенето с някои свои социални активности и по този начин вредния навик става още по-труден за спиране.

Как става увреждането на белите дробове?

Когато пушите дихателните пътища се дразнят от тютюневия дим и се свиват. Димът от цигарите уврежда дихателните пътища и нарушава тяхната основна функция. В резултат на увреждането въглеродния диоксид, който се натрупва става по-труден за издишване.

Тютюнопушенето увеличава риска от развитие на белодробни заболявания, включително и рак на белите дробове. Освен това при пушачите има по-висок риск от развитие на сърдечни заболявания, инсулт и рак на устата. Някои от белодробните заболявания, които се свързват с пушенето са:

Хроничен бронхит

Хроничният бронхит представлява дълготрайно възпаление на бронхите. В бронхите се натрупва значително количество мукус, който затруднява изкашлянето. Затова и основният симптом на хроничния бронхит е продължителната и непродуктивна кашлица. Няма дефинитивно лечение на хроничния бронхит, но спирането на цигарите значително може да облекчи състоянието на пациентите.

Емфизем

Пушенето е и основната причина за развитието на емфизем, заболяване, което постепенно води до затрудняване на дишането на пациентите. Кислородът достига до кръвта, като се придвижва през голяма повърхност през белите дробове. Нормално хиляди малки торбички изпълват това пространство. При емфизем част от стените на тези торбички се разрушават и формират по-големи, но по-малко като количество торбички.

Рак на белите дробове

При ракът има неконтролирано делене на клетки, което може да доведе до формиране на бучки или тумори. Обикновено ракът на белите дробове започва от лигавицата на бронхите и може да причини упорита кашлица. Други често срещани симптоми са: гръдна болка, чести белодробни инфекции, кашлица с отделяне на кървави храчки, задух, подуване в областта на шията.

Прочетете за:
Кашлица при пушачи – тютюнджийска кашлица