Начало / Актуални теми / Кашлица при пушачи – тютюнджийска кашлица

Кашлица при пушачи – тютюнджийска кашлица

сеп. 12, 2018

Кашлица при пушачи - тютюнджийска кашлица

Тютюнджийската кашлица е често срещано оплакване сред хората, които пушат. Тя се развива предимно при дългогодишни пушачи и се отличава с продължителност над 3 седмици.

Защо се появява кашлица при пушачи?

Лигавицата на дихателните пътища (трахея, бронхи) е постлана с многослоен цилиндричен ресничест епител. Ролята на ресничките е да хващат токсините във вдишвания въздух и да ги отвеждат обратно нагоре, като по този начин предпазват белия дроб.

В цигареният дим се съдържат множество вредни вещества, като никотин, смола, циановодород, въглероден оксид, кадмий, силиций, бензпирен, арсеник, полоний и много други. Тези токсични вещества забавят движението на ресничките и дори намаляват дължината им, което позволява повече токсини да попаднат в белите дробове и да предизвикат възпаление. Това от своя страна води до кашлица, тъй като тялото се опитва да изчисти тези вещества от белите дробове.

През нощта ресничките се възстановяват, тъй като не са изложени на токсините в цигарения дим. Сутрин след събуждане от сън те са по-способни да улавят и изтласкват токсините. Това е причината тютюнджийската кашлица да е по-изразена сутрин, а през останалата част на деня да намалява.

С какво се отличава тютюнджийската кашлица?

В началото кашлицата е суха (особено при пушачи, които не са пушили твърде дълго), но с течение на времето кашлицата става влажна – отделят се храчки. Цветът на храчките варира от безцветен до жълт и дори зелен.

Други симптоми, които могат да се появят наред с кашлицата са:

 • пронизващ звук при вдишане
 • болка в гърдите
 • задух
 • хрипове
 • възпалено гърло.

Разграничаването на тютюнджийската кашлица от тази, свързана с белодробни заболявания, като рак на белия дроб или ХОББ не е лесно. Ето защо редовните медицински прегледи са особено важни за пушачите. При всяка промяна в характеристиката на кашлицата трябва да се консултирате с лекар. Например ако кашлицата стане по-честа, звучи различно, появи се кръв в храчките.

До какви усложнения може да доведе тютюнджийската кашлица?

Много силната кашлица при пушачи може да причини разтежение на мускулите на гръдния кош и дори до счупване на ребра. При жените повишаването на коремното налягане при кашляне, може да причини стрес инконтиненция. Освен това тютюнджийската кашлица може да се отрази негативно на социалния ви живот и на емоционалното ви здраве.

Какво е лечението на тютюнджийската кашлица?

Разбира се, най-доброто лечение на тютюнджийската кашлица е да се откажете напълно от тютюнопушенето. Първите няколко седмици след спиране на тютюнопушенето кашлицата може да се влоши, но след това състоянието се подобрява.

Ето няколко съвета, които могат да помогнат за облекчаване на раздразнението, свързано с тютюнджийската кашлица:

 • приемайте достатъчно течности, за да сте добре хидратирани
 • правете гаргара
 • пийте чай с мед
 • главата ви трябва да е повдигната, когато спите
 • спортувайте
 • използвайте овлажнители за въздух.

Прочетете за:
Рак на белия дроб (белодробен карцином)
Кашлица