Начало / Актуални теми / Какви видове херния има?

Какви видове херния има?

мар. 5, 2015

Хернията е състояние, при което част от вътрешните органи или тъкан преминава през дефект на мускулната стена. Много често хернията протича дълго време без никакви характерни симптоми, макар че в някои случаи пациентите могат да забележат подутината на мястото, на което се е оформила хернията. Понякога състоянието може да бъде съпроводено с болка, ако се увеличи вътрекоремното налягане, при повдигане на тежък предмет например. Голяма част от пациентите не търсят лекарска помощ, но състоянието им може да се влоши ако преминалите през дефекта тъкани или части от органи бъдат притиснати и се наруши тяхното кръвоснабдяване.

Какви видове херния са познати?

Това е най-често срещаната форма. Тя се дели на два подвида – директна и индиректна. При този вид херния има преминаване на тънко или дебело черво например през ингвиналния канал, който се намира в областта на слабините.

Индиректната херния е по-често срещана при мъжкия пол. При нея спадащите тъкани или части от органи следват пътя, по който се придвижват тестисите по времето още преди раждането на момчето. Този път обикновено се затваря малко преди раждането, но въпреки това остава като възможност през която може да се оформи херния. В някои случаи херниалният сак може да попадне в скротума. Индиректната ингвинална херния става по-често с напредването на възрастта.

Директната ингвинална херния обикновено настъпва на място, разположено малко по-навътре от индиректната херния, където коремната стена е малко по-тънка. За разлика от индиректната този вид херния зачестява при хора на средна и напреднала възраст, защото тогава и коремната стена допълнително започва да изтънява.

При този вид има навлизане на тъкани и органи през канала, през който преминават бедрената артерия, вена и нерв. Въпреки че пространството е доста тясно то може да се разшири и да позволи преминаването най-често на част от черво през канала. При феморалната херния пациентите често откриват бучка, която се намира по-надолу от слабинната област. Този вид херния е по-често срещана сред женския пол и е по-рискова за настъпването на усложнения.

Този често срещан вид е характерен за детската възраст, особено при бебета, като се наблюдават като малки подутини в областта на пъпа. Те се причиняват от незатварянето на някой от отворите на коремната стена в близост до пъпа. Ако хернията е малка с размери под 1-2 сантиметра обикновено се оправя от само себе си за около 1-2 години. По-големите хернии се нуждаят от хирургическа намеса, като при децата се изчаква до навършване на 3-4 годишна възраст. Пъпните хернии се наблюдават и при възрастни хора, защото около пъпа коремната стена е тънка и лесно през нея могат да преминат тъкани или органи.

  • Хиатус херния

Този вид херния настъпва когато част от стомаха навлиза в гръдния кош през отвор на диафрагмата. Най-характерният симптом при хиатус хернията е оплакването на пациентите от киселини след хранене. Лечението е хирургично.