Начало / Актуални теми / Какво говори цветът на урината ви за вашето здраве?

Какво говори цветът на урината ви за вашето здраве?

ное. 10, 2015

урина

Нормалният цвят на урината е сламено жълт. Този цвят се дължи на пигмент, наречен урохром. Жълтото може да варира от светло до малко по-тъмно жълто в зависимост от това колко концентрирана е урината.

Пигментите и други съставки, които може да се съдържат в храната или медикаментите, които приемаме могат да променят цвета на урината. В други случаи обаче промяната на вида на урината може да бъде признак на някои заболявания и да е алармиращ признак да потърсите лекарска помощ. Трябва редовно да обръщате внимание на вида, цвета и мириса на урината си, защото те могат да ви дадат информация за вашето здравословно състояние. Ето и някои от по-често срещаните промени в цвета на урината:

  • Тъмно жълтеникава урина

Обикновено тази промяна в цвета на урината е признак, че сте дехидратирани. Дехидратацията може да се дължи на недостатъчен прием на течности или повишено потене. В такъв случай обикновено повишаването на приема на вода коригира промяната в цвета на урината.

  • Кафеникава урина

Когато приемате някои медикаменти урината ви може да промени цвета си и да изглежда кафеникава. Най-често такива медикаменти са – лаксативи, хранителни добавки, съдържащи желязо, някои антибиотици. В по-редки случаи кафеникавата урина може да се дължи на увреждане на черния дроб.

  • Белезникава урина

Побеляването на урината обикновено е признак за наличието на бактерии в нея, инфекция на пикочните пътища или наличието на камъни в тях. Ако забележите такава промяна в цвета на урината си е препоръчително да се консултирате възможно най-скоро с лекар.

  • Червеникава урина

Урината може да стане червеникава или да е розовееща след като консумирате храни, които съдържат червени пигменти в себе си, например боровинки или цвекло. Ако обаче нямате спомен да сте хапвали такива храни червеният цвят на урината може да индикира наличието на кръв в нея. Някои заболявания на пикочните пътища, тежки тренировки или камъни в бъбреците могат да причинят разрушаването на еритроцити в урината и промяна в нейния цвят.

  • Синя или зелена урина

Такава промяна в цвета на урината обикновено се получава след консумация на храна, съдържаща зелени или сини пигменти предния ден. Тя обикновено не е повод за притеснение, освен ако не персистира повече от няколко дни.

  • Промени в мириса на урината

Урината обикновено няма силен мирис. Ако обаче забележите, че урината ви мирише неприятно, подобно на амоняк това може да значи, че страдате от уринарна инфекция. Диабетиците могат да установят, че урината им има сладникав мирис поради наличието на излишно количество захар в нея.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако не сте сигурни на какво може да се дължи промяната в цвета на урината ви е препоръчително да се консултирате с лекар. Наличието на кръв в нея е един сериозен алармиращ симптом, при който незабавно трябва да потърсите лекарска помощ.