Късогледството – миопия е често срещано нарушение на зрението, при което може да виждате добре предмети наблизо, но обектите в далечина изглеждат замъглени. Степента на късогледство оказва влияние на възможността ви да фокусирате далечни обекти. Хората с тежко късогледство могат да виждат ясно предмети на едва няколко сантиметра от себе си.

Какви могат да бъдат причините?

Точната причина за развитието на късогледство все още не е ясна, но се смята, че то е резултат от комбинация от генетични фактори и влияние на околната среда върху развитието на очите.

Късогледството се среща по-често в някои семейства. Деца с един родител, който е късоглед са с по-висок риск също да страдат от такова нарушение на зрението. При двама късогледи родители рискът при детето вече е над 50%.

Фактори на средата като четене, писане и използване на компютъра могат да увеличат риска от късогледство. В едно проучване е установено, че децата, които четат по 30 и повече минути дневно са два пъти по-склонни да страдат от късогледство.

Какви са симптомите при късогледство?

Оплакванията при късогледство могат да бъдат:

 • замъглено зрение при опит за наблюдаване на далечни предмети
 • присвиване на очите за получаване на по-ясен образ
 • главоболие, дължащо се на пренапрежение на очите
 • трудности при шофиране, особено вечер.

Късогледството обикновено се открива още в детска възраст и носенето на очила започва през първите години в училище. Родителите могат да забележат следните симптоми при своите деца:

 • по-често присвиване и мигане с очите
 • стоене по-близо до телевизора или на по-предни чинове в училище, за да виждат по-добре
 • държене на книги много близко при четене
 • неправилна представа за разстоянията до по-далечни предмети
 • често търкане на очите.

Как се диагностицира късогледството?

Обикновено състоянието може да се открие при очен преглед. При прегледа лекарят ще изследва зрението ви с или без очила. Оценява се способността на пациента да вижда надалеч и наблизо. Ако срещате трудности при виждането на букви от таблицата, с които хората с нормално зрение виждат, най-вероятно страдате от късогледство. По време на прегледа лекарят ще ви постави различни видове стъкла с диоптър, за да прецени кой точно диоптър е най-подходящ за вас.

Какво е лечението?

Основният метод на лечение на късогледството е използването на диоптрични очила, с които да се получи ясен образ и на далечните предмети, без да се напрягат очите. По желание на пациента могат да се използват и контактни лещи.

Вече има възможни и лазерни операции, с които може да бъде отстранен очния дефект и нормалното зрение да бъде възстановено. За пациентите е важно да знаят, че тези хирургични процедури крият известни рискове, с които те трябва да бъдат предварително запознати, преди да вземат решение да се подложат на процедурата.

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!