Начало / Актуални теми / Какво представлява синдромът на Цьолингер-Елисон?

Какво представлява синдромът на Цьолингер-Елисон?

окт. 16, 2013

лекарства

Синдромът на Цьолингер – Елисон е заболяване, при което се засяга гастроинтестиналния тракт. При това заболяване има повишена продукция на хормона гастрин. Тази повишена продукция обикновено се дължи на наличието на малък тумор в областта на панкреаса или тънкото черво – гастрином, който продуцира ексцесивни количества от хормона гастрин. Повишените нива на този хормон, водят до повишена киселинност на стомашния сок и затова много често пациентите със синдром на Цьолингер-Елисон страдат и от стомашни и дуоденални язви.

Като цяло синдромът на Цьолингер-Елисон е рядко срещано заболяване. Болестта може да се прояви във всяка една възраст, но най-често пациентите се диагностицират с това заболяване между 30 и 50 годишна възраст.

Какви са симптомите при синдрома на Цьолингер-Елисон?

По-често срещаните симптоми и оплаквания включват:

  • болка в областта на корема
  • диария
  • стомашни киселини
  • дискомфорт в горната част на стомаха
  • гадене и повръщане
  • нежелана загуба на тегло
  • анемия
  • намален апетит.

Каква е причината за появата на синдрома на Цьолингер-Елисон?

Точната причина за развитието на това заболяване не е изяснена. Но поредицата от събития, които предшестват заболяването е уточнена. Синдромът се проявява, когато се развие тумор (гастрином) в областта на панкреаса или тънкото черво на пациента.

Туморът, който се развива при синдрома на Цьолингер-Елисон е изграден от клетки, които секретират големи количества от хормона гастрин, който от своя страна е отговорен за покачването на киселиността на стомашния сок. Тази повишена киселинност води до развитието на язви и проявата на повечето от характерните за заболяването симптоми и оплаквания.

Как се диагностицира синдромът на Цьолингер-Елисон?

Ако вашият лекуващ лекар подозира, че страдате от това заболяване, той ще назначи кръвни изследвания за установяване на нивата на хормона гастрин в кръвта. Може да се направи и тест за установяване на киселиността на стомашния сок.

Друго възможно изследване е ендоскопия за търсене на стомашни и дуоденални язви, възникнали в резултат на заболяването. За локализирането на туморът, който секретира ексцесивните количества от хормона гастрин може да се извърши скенер.

Какво е лечението?

При лечението на синдрома на Цьолингер-Елисон се цели намаляването на киселинността на стомашния сок. Това може да стане с приема на медикаменти, известни като инхибитори на протонната помпа. Техни представители са например Омепразол, Ланзопразол, Пантопразол.

Освен инхибитори на протонната помпа вашият лекуващ лекар може да ви предпише и H2-блокери, отново с цел намаляване на стомашната киселинност. Към тези медикаменти спадат Фамотидин и Ранитидин. Използвани самостоятелно Н2-блокерите нямат толкова добър ефект, колкото инхибиторите на протонната помпа.

Прочетете за:
Как се диагностицира гастрином (синдром на Цьолингер-Елисон)?