Начало / Актуални теми / Магнитна терапия може да помогне в лечението на мигрената

Магнитна терапия може да помогне в лечението на мигрената

ян. 22, 2014

Ново проучване сочи, че терапията с магнити може да спомогне за облекчаване на оплакванията на пациентите с мигрена. Процедурата, при която се използват магнити се нарича транскраниална магнитна стимулация и е метод разработен наскоро от учените.

Методът е нов и има нужда да бъдат направени допълнителни проучвания за установяване на неговата безопасност и ефективност, но учените смятат, че той може да се изпозлва при пациенти, при които всички останали методи на лечение не са дали желаният резултат.

Мигрената е много често заболяване, като се засягат около една на всяка 4 жени и един на всеки 12 мъже. Има няколко различни вида мигрена – с или без аура и с или без главоболие. За лечението на мигрената има разработени различни схеми, като най-често се използват обезболяващи медикаменти, които имат за цел да намалят главоболието, което е най-честия симптом на мигрената.

При транскраниалната магнитна стимулация се използва устройство, чиито електроди се поставят на скалпа и то излъчва кратки магнитни импулси. В своите изследвания учените са установили, че този метод води до умерено намаляване на оплакванията на пациентите с мигрена.

Проучванията върху ефективността на транскраниалната магнитна стимулация са показали, че при част от пациентите методът води до намаляване на честотата и силата на пристъпите. При проучване, в което са взели участие 164 пациенти с мигрена след използването на транскраниална магнитна стимулация 39% от пациентите са съобщили, че са изпитали известно облекчение на симптомите си за около два часа след процедурата.

Според учените транскраниалната магнитна терапия открива нови хоризонти в лечението на мигрената. Този метод може да се окаже много ефикасен при хора, които не се повлияват от медикаментозната терапия, използвана за лечение на това състояние.

Прочетете за:
Мигрена