Ако сте дългогодишен пушач сигурно се чудите защо е нужно да спирате цигарите след като вече толкова години сте пушили. Сигурно си мислите, че спирането на цигарите няма да окаже кой знае какво влияние на здравословното ви състояние, но грешите. Скорошно проучване сред дългогодишни пушачи показва, че дори най-заклетите пушачи подобряват значително здравето си след спиране на вредния навик.

По какъв начин ви вреди тютюнопушенето?

Цигареният дим уврежда вашите дихателни пътища и белите ви дробове. В дихателните пътища се натрупват секрети, чието отхрачване с годините става все по-трудно. На това най-често се дължи и кашлицата при дългогодишните пушачи. В някои случаи тези промени в дихателните пътища могат да доведат до развитието на хроничен бронхит.

Ако страдате от високо кръвно налягане и високи нива на холестерола и в същото време пушите вие значително увеличавате риска при вас да се развие инфаркт на миокарда. Спирането на цигарите ще намали този риск.

Както повечето хора знаят пушенето силно увеличава риска от рак на белите дробове, ларинкса, хранопровода, стомаха и черния дроб. Колкото повече цигари пушите на ден, толкова повече расте и този риск.

При възрастните жени пушачки освен това е повишен риска и от развитие на остеопороза. При жените, при които е настъпила менопауза с годините плътността на костите намалява и след време може да се развие остеопороза. При жените с остеопороза по-често настъпват спонтанни фрактури на костите. При жените пушачки има тенденция за по-ранно развитие на остеопороза.

Какви са ползите от спирането на цигарите?

Ако спрете цигарите вие много вероятно ще живеете по-дълго, ще дишате по-лесно и ще имате повече енергия за ежедневните задачи. Освен това ще разполагате с повече пари, които ще може да използвате за по-здравословни цели. Ето и какви промени настъпват във вашия организъм още от първите часове, в които спрете цигарите:

След 20 минути
– Кръвното налягане спада;
– Сърдечният ритъм се стабилизира
– Температурата на крайниците се нормализира.

След 8 часа
– Нивото на въглеродния окис в кръвта намалява до нормалните граници;
– Нивото на кислорода в кръвта се покачва;
– Започва прочистване на дихателните пътища от натрупаните секрети.

След 24 часа
– Рискът от инфаркт на миокарда намалява.

След 3 месеца
– Циркулацията на кръвта в организма значително се подобрява;
– Дейността на белите дробове е подобрена.

След 1 година
– Рискът от инфаркт на миокарда е с 50% по-нисък, отколкото при пушач.

След 5 години
– Рискът от инфаркт е както при човек, който никога не е пушил.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!