Начало / Актуални теми / Рискови фактори за възникване на рак на кожата

Рискови фактори за възникване на рак на кожата

фев. 26, 2013

В днешно време случаите на рак на кожата зачестяват и с това и изследванията в насока какво го предизвиква. Няма изяснена точна причина, но са открити различни рискови фактори, които значително увеличават риска от развитието на това заболяване.

В различни проучвания са установени следните рискови фактори:

Ултравиолетова радиация. Неин източник са слънцето, солариуми. Влиянието на ултравиолетовите лъчи зависи от това като цяло колко време е бил изложен човек на тях. Рискът също зависи от това какъв е цветът на кожата на човек и дали използва кремове за предпазване от ултравиолетовите лъчи. Ракът на кожата по принцип се проявява след 50 годишна възраст след като цялостното излагане на слънчеви лъчи е значително като продължителност. Но всъщност увреждането на кожата е започнало много преди тази възраст.

Ултравиолетовата радиация е значително по-опасна за хора със светла кожа и лунички, хора които лесно изгарят при излагане на слънце. Това в никакъв случай не означава, че другите хора са предпазени и при тях няма риск от развитие на това състояние.

Хора, които живеят в райони с по-интензивно слънчево лъчение и повече слънчеви дни годишно са по-застрашени. Такива са средиземноморските райони и териториите около Екватора. Хората, живеещи в планинските райони също са изложени на по-голям риск, тъй като на по-висока надморска височина нивата на ултравиолетова радиация са по-големи.

Генетична предразположеност. Ако имате роднини с рак на кожата при вас риска за развитие на това заболяване се покачва, тъй като е установена определена наследственост в появата на рака на кожата. Това освен на някакво предаване чрез генетичния материал може да се дължи и на сходния начин на живот, който имат членовете на едно семейство и на близките рискови фактори, на които те са изложени.

Възраст. Рискът за развитие на кожен рак нараства с напредването на възрастта. То ва е така, защото хората в по-напреднала възраст са били изложени по-дълго време на ултравиолетова радиация. Въпреки това нараства честотата на кожен рак и при хора в по-млада възраст.

Химикали. Излагането на големи количества арсен увеличава риска от рак на кожата. Арсенът е тежък метал, използван за направата на някои инсектици, които се използват в селското стопанаство. Той също може да се открие във водата в някои територии.

Някои кожни проблеми. При наличие на белези от тежки изгаряния, увреждане на кожата в резултат на някои кожни заболявания расте риска от рак на кожата.

Ксеродерма пигментозум. Това е много рядко срещано заболяване, което се предава наследствено. При него кожата трудно се възстановява след увреждане в резултат на продължителна слънчева радиация. При такива пациенти ракът на кожата се появява в ранна възраст.

Прочетете за:
Малигнен меланом