Начало / Актуални теми / Симптоми на разширени вени

Симптоми на разширени вени

ян. 28, 2013

диабетно стъпало

Разширените вени или още познати като варикозни вени представляват змиевидно нагънати и разширение повърхностни вени. Този процес се наблюдава най-често в областта на краката и глезените. Не са животозастрашаващо състояние, но могат да причинят силен дискомфорт на хората, които страдат от тях.

Варикозните вени са състояние при, което настъпва недостатъчност на клапите на вените, които пречат на връщането на кръвта обратно, в резултат на което се стига до венозен застой и разширяване на вените от върналата се кръв. Разширените вени са по-чести при хора, чиято работа е свръзана с изправен стоеж, при жени след бременност, при наднормено тегло, а в някои случаи може да се дължат на наследствени фактори.

Кои са най-честите симптоми при разширените вени?
В началото пациентите нямат сериозни оплаквания, а в някои случаи началния период може да протече и безсимптомно. Най-често пациентите съобщават за:
– умора в областта на краката при продължителен изправен стоеж.
– чувство на тежест и затопляне на краката. По-късно се появява симптомът на „неспокойните крака“, който се проявява с болки в краката вечер.
– може да има оток в областта около разширените вени, а също така и лек сърбеж.

С времето оплакванията на пациентите, започват да стават по-чести и да се влошават. При някои хора могат да се получат и сериозни усложнения.

Най-честите усложнения на варикозните вени са:
– кървене;
– флебит;
– язви по краката.

При варикозната болест се засягат повърхностните вени на краката, които се подуват и се нагъват и при травма може да получи спукване на вената, а оттам кървене. Поради увеличеното налягане в тези вени те имат склонност да кървят по-обилно и това може да е опасно за пациентите.

Флебитът представлява възпаление на стената на варикозните вени. Той е повърхностен и може да доведе до образуване на тромби във вените. Тромбите от своя страна водят до допълнително разширяване на вените и задълбочаване на процеса. Като цяло тромбите във варикозните вени, не водят до опасни усложнения. Най- често флебитът води до подуване на областта около засегнатите вени като отокът е мек, появява се основно вечер, а сутрин се наблюдава спадане на отока.

В резултат на флебитът и допълнителното запушване на вените от тромби и нарушаване на кръвотока може да се стигне до появата на трофични язви. Това е може би най-тревожния симптом за пациентите, който ги кара да потърсят лекарска помощ.

Ако страдате от разширени вени в началото няма да имате нужда от някакво сериозно лечение. Вашият лекуващ лекар ще ви препоръча да спазвате редовен режим на почивка, да не се претоварвате. Важно е да не седите прекалено дълго време прави. Може също така да ви препоръча някои лекарства, които да подобрят тонуса на вените.

В напреднали случаи, при появата на усложнения се налага премахване на варикозните вени с различни видове манипулации, които се преценяват според напредналостта на процеса и състоянието на пациента.

Прочетете за:
Превенция на разширени вени