Начало / Актуални теми / Синдром на Кон – протича с високо кръвно налягане

Синдром на Кон – протича с високо кръвно налягане

дек. 4, 2014

Хипералдостеронизмът е хормонален дисбаланс, който се характеризира с високо кръвно налягане. Надбъбречните жлези, произвеждат няколко есенциални хормона, един от които е алдостеронът. Той има функцията да контролира нивата на натрий и калий в организма.

При първичен хипералдостеронизъм (синдром на Кон) надбъбречните жлези, произвеждат повече от нужното количество алдостерон, което има за резултат повишена загуба на калий с урината и задръжка на натрий. Повишените количества на натрий водят до задръжка на вода, повишаване на кръвния обем и в резултат на това повишаване на кръвното налягане.

Какви могат да бъдат причините?

Чести причини за повишена продукция на алдостерон са:

  • Доброкачествено образувание в надбъбречните жлези
  • Повишена активност на надбъбречните жлези – идиопатичен хипералдостеронизъм.

В редки случаи хипералдостеронизмът може да се дължи на злокачествен процес в надбъбречните жлези.

Какви са оплакванията на пациентите?

Основният симптом при първичният хипералдостеронизъм е повишеното кръвно налягане на пациентите, което се поддава трудно на лечение със стандартните антихипертензивни медикаменти. Високото кръвно може да доведе до допълнителни оплаквания като главоболие, замъглено зрение и световъртеж.

Често при пациентите с хипералдостеронизъм се наблюдават понижени нива на калий в кръвта. Хипокалиемията може да доведе до симптоми като умора, изтръпване в крайниците, повишена жажда и често уриниране, мускулни крампи. Хипералдостеронизмът е състояние, характеризиращо се с повишен риск от инфаркт, сърдечна недостатъчност, инсулт, бъбречна недостатъчност и внезапна смърт.

Как се поставя диагнозата?

Има множество налични тестове за поставянето на диагнозата първичен хипералдостеронизъм. Първоначално вашият лекуващ лекар може да измери нивата на алдостерон и ренин в кръвта. Ренинът е ензим, който се образува в бъбреците и има функцията да регулира кръвното налягане. Комбинацията от ниски нива на ренин в кръвта с високи стойности на алдостерон могат да насочат специалистите към диагнозата първичен хипералдостеронизъм.

Ако тестът с алдостерон и ренин дава основание да се мисли за първичен хипералдостеронизъм тогава е нужно изпъляването на някои допълнителни тестове.

Орален тест със солно натоварване – при това изследване ще спазвате диета, богата на сол и след три дни вашият лекуващ лекар ще измери нивата на алдостерон и натрий в организма ви.

Скенер – при извършването на скенер може да бъде идентифицирана туморна формация в областта на надбъбреците, въпреки че много малките формации могат да бъдат изпуснати.

Какво е лечението?

Избирането на лечебна схема зависи от това на какво се дължи при вас алдостеронизмът, но основната цел е да се блокират ефектите на високите нива на алдостерона в организма и да се предпазят пациентите от потенциалните опасни ефекти от високото кръвно налягане и ниските нива на калий в кръвта.

Ако хипералдостеронизмът се дължи на образувание в областта на надбъбречните жлези е нужно неговото хирургично отстраняване. Ако при вас извършването на операция не е възможно може да приемате медикаменти, които да блокират ефектите на алдостерона. Такъв медикамент е например Спиронолактонът. За съжаление той има и някои странични ефекти, като увеличаване на размерите на гръдните жлези, намалено сексуално желание, импотентност и менструални нарушения.