Начало / Анатомия / Мъжки полови органи / Простатна жлеза (простата)

Простатна жлеза (простата)

юни 30, 2013

Простатната жлеза (glandula prostatae) се разполага в малкия таз под пикочния мехур, като обхваща началната част на пикочния канал (уретрата). Има форма на кестен и следните размери: височина 3 cm, ширина 4 cm и дебелина 2 cm. Нормално тежи от 20 до 40g, като теглото й варира в зависимост от възрастта.

На простатата се различават:

– връх (apex prostatae), който сочи надолу;
– основа (basis prostatae), която е обърната към пикочния мехур;
– предна повърхност (facies anterior), обърната към лонното съчленение (симфизата);
– задна повърхност (facies posterior), която е обърната към правото черво.

Нагоре простатната жлеза граничи с пикочния мехур, а надолу и встрани с мускулите на междинницата. Зад нея се намира правото черво, през което може да се опипа. Към задната й повърхност прилягат семепроводните канали и семенните мехурчета.

Предната повърхност на простатата се разполага на около 1.5 cm зад лонното съчленение. Пространството между простатата и симфизата съдържа рехава съединителна тъкан и венозни съдове. Простатата е свързана с костите на лонното съчленение чрез lig. puboprostaticum.

Простатната жлеза се разделя на три дяла: ляв, десен и среден. На границата между средния и двата странични дяла през тъканта на жлезата преминават изхвърлящите канали.

Простатната жлеза се състои от две части: жлезна и мускулна.

Жлезната част се състои от около 30 тубулоалвеоларни жлези, чиито канали се отварят в простатната част на пикочния канал. Жлезите са постлани с еднослоен цилиндричен или кубичен епител. Те произвеждат специфичен секрет, съдържащ липиди и кисела фосфатаза. Този секрет влиза в състава на спермата и й придава специфична миризма.

Мускулната част на простатата се състои от гладкомускулни влакна, разположени около жлезите. При еякулация мускулатурата се съкръщава и изтласква секрета на жлезите в пикочния канал, където се присъединява към излизащата от изхвърлящите канали семенна течност.

Отвън простатната жлеза е обвита от дебела капсула (capsula prostatae), съставена от колагенни и еластични влакна. От капсулата се отделят прегради, които проникват във вътрешността между жлезите.

Този вид простатата достига след пубертета. У деца тя е малка, като преобладава мускулната част. В напреднала възраст настъпва обратно развитие на простатната жлеза. В някои случаи обаче средният дял хипертрофира.

В средна възраст може в жлезите да се открият жълтокафяви сферични телца, съставени от белтък и нуклеинова киселина. Някои от тях могат да калцифицират и да се образуват камъчета в простатата.

Простатната жлеза се кръвоснабдява от долните везикални, средните ректални и вътрешните срамни артерии. Венозната кръв се оттича по едноимените вени.

Лимфата се насочва предимно към паравезикалните лимфни възли.

Простатната жлеза се инервира от нерви, идващи от plexus hypogastricus.

Прочетете за:
Заболявания на простатата