Начало / Мъжко здраве / Левкоцити в спермата (левкоцитоспермия, пиоспермия)

Левкоцити в спермата (левкоцитоспермия, пиоспермия)

ян. 4, 2021

левкоцитоспермия

Левкоцитоспермия (пиоспермия) е състояние, което се характеризира с абнормно висок брой левкоцити (бели кръвни клетки) в спермата. 1 ml сперма трябва да съдържа максимум 1 милион бели кръвни клетки.

Когато концентрацията на белите кръвни клетки (WBC) е над нормата, те могат да увредят спермата и да допринесат за безплодие. Около 5% от мъжете с проблем с плодовитостта се диагностицират с левкоцитоспермия (пиоспермия).

Най-често срещаният тип левкоцити в спермата са гранулоцитите (50–60%), следвани от макрофагите (20–30%) и Т-лимфоцитите (2–5%).

Какви са причините за левкоцити в спермата?

 • урогенитална инфекция – уретрит, орхит, епидидимит, простатит, причинени от вируси, бактерии, гъби. Най-честите причинители са: Ешерихия коли, Клебсиела, Протеус, Стафилококи и др. Както при всяка инфекция, естествено е белите кръвни клетки да се повишат.
 • полово предавани инфекции, като хламидия, микоплазма, гонорея, сифилис, херпес, СПИН, трихомониаза
 • автоимунни заболявания – при автоимунните заболявания организма атакува собствени здрави тъкани, при което може да се повишат левкоцитите.
 • варикоцеле – варикозно разширени вени около тестиса
 • стриктура на уретрата – стеснение на уретрата
 • злоупотреба с алкохол
 • тютюнопушене
 • рядко еякулиране.

Какви са симптомите при левкоцитоспермия?

Най-честите симптоми, свързани с левкоцитоспермия са:

 • промяна в цвета на спермата – обикновено спермата е белезникава, полупрозрачна течност. В случай на левкоцитоспермия, тя може да придобие жълтеникав цвят. Това обаче не е единственото състояние, което може да причини пожълтяване на спермата.
 • абнормна морфология на сперматозоидите – при левкоцитоспермия сперматозоидите може да имат абнормна форма. Това е така, защото левкоцитите освобождават реактивни кислородни видове (ROS), които атакуват сперматозоидите и увреждат структурата им.
 • намален брой сперматозоиди – въздействието на реактивните кислородни видове върху сперматозоидите може да доведе до понижаване на концентрацията на сперматозоидите в спермата. Норбално броят на сперматозоидите в 1 мл сперма варира от 15 до 200 милиона.
 • стерилитет – комбинацията от понижен брой сперматозоиди и абнормна морфология на сперматозоидите може да бъде причина за безплодие у мъжа.

Как се диагностицира левкоцитоспермия?

Спермограмата (анализът на спермата) дава информация за количеството на левкоцитите в спермата. Нормално при изследване на семенната течност под микроскоп се установяват 5 до 10 левкоцита на зрително поле.

Съвременните методи, които се използват за откриване на левкоцитоспермия са директно преброяване на кръглите клетки в пробата от сперма (неточен метод), имуноцитология с използване на моноклонални антитела (скъп метод), тест за пероксидаза, който е най-добрият метод за диагностициране на левкоцитоспермия.

Много важно е да се установи причината за левкоцитоспермията. Поради това може да се наложи провеждането на някои от следните изследвания: микробиологична посявка от еякулат, урина, простатен секрет, уретрален секрет, PCR, серологични изследвания, хормонални изследвания, ултразвуково изследване на урогениталния тракт и други специализирани урологични изследвания.

Какво е лечението при левкоцитоспермия?

Важно е да се установи причината за левкоцитоспермия, за да се лекува правилно. Най-често се касае за инфекция и се провежда антибиотично лечение.

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) също се предписват на пациенти с пиоспермия.

Антиоксиданти се прилагат за намаляване на производството на ROS от левкоцитите в спермата и за подобряване на качеството на спермата.

Прочетете за:
Видове левкоцити