Начало / Отслабване / Причини за нежелана бърза загуба на тегло

Причини за нежелана бърза загуба на тегло

мар. 29, 2013

Въпреки че повечето хора се притесняват, когато техните дрехи започват да им отесняват, има и такива, които се оплакват от загуба на тегло без да желаят това. Нежеланата загуба на тегло може да се дължи на различни причини. В основата на загубата на тегло може да стои някакво медицинско заболяване или хранително разстройство като анорексия например. Докато постепенното сваляне на килограми е полезно и здравословно, бързото намаляване на теглото е нездравословно и може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Кои са по-често срещаните причини за бърза загуба на тегло?

Анорексия
Анорексията е хранително разстройство, при което хората спират да се хранят нормално, поради изкривена представа за собственото си тяло. Счита се, че човек страда от анорексия, ако теглото му е с 15 % под нормата за неговия ръст и възраст.  Анорексията може да доведе до значителни здравословни проблеми и може да стане причина за смърт. Някои от симптомите на анорексия са: тънка кожа, пациентите отказват да се хранят на публични места, лесна умора.

Човешки имунодефицитен вирус
Човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ) причинява СПИН и е една от причините за необяснима бърза загуба на тегло. При него освен това има намаляване на апетита на пациентите. Този вирус атакува имунната система на човек, която се бори, за да се справи с инфекцията и това води до намаляване на телесната маса. Тялото се нуждае от допълнителна енергия и хранителни вещества, за да се бори с инфекцията и ако те не се внасят отвън се стига до сериозно отслабване.

Рак
Някои видове ракови заболявания водят до загуба на телесна маса. В някои случаи това се дължи на намаляване на апетита на пациента, в други причината може да бъде неправилно усвояване на хранителните вещества от организма, поради наличието на раково образувание. Друга причина за намаляване на теглото при рак е ако туморното образувание се намира в областта на устаната кухина или хранопровода и това води до затруднение на храненето. Загуба на тегло често се наблюдава при рак на белите дробове, рак на дебелото черво, левкемия. Пациенти, подложени на химиотерапия или лъчелечение могат да се оплакват от гадене и намаляване на апетита, а оттам и нежелана загуба на тегло.

Хипертиреоидизъм
При хипертиреоидизмът има нарушение на хормоналния баланс на организма, тъй като щитовидната жлеза започва да произвежда тиреоидни хормони, повече от нужното на организма. Повишеното количество на тези хормони води до някои нежелани ефекти: ускорен сърдечен пулс, тремор, повишено потоотделяне, повишен апетит, който е съпроводен обаче с намаляване на телесното тегло.

Медикаменти
Употряебата на някои лекарствени средства като антидепресантите например могат да имат като нежелана реакция спадане на телесното тегло. Амфетамините и лекарствените средства за химиотерапия също могат да доведат до бърза загуба на тегло.

Последни публикации