Начало / Психично здраве / Социално тревожно разстройство (социална фобия)

Социално тревожно разстройство (социална фобия)

сеп. 13, 2018

социална фобия , социално тревожно разстройство

Най-вероятно всеки от нас в някакъв момент в живота си е изпитвал притеснение и дискомфорт в някаква ситуация при комуникацията си с хората. Публичното говорене или влизането в стая пълна с непознати хора не е особено приятно начинание за голям процент от нас, но повечето се справят със ситуацията.

Ако обаче страдате от социално тревожно разстройство (социална фобия) тогава подобни ситуации за вас са изключително препятствие. Някои най-обикновени неща като обикновен разговор или очен контакт за вас може да са съпроводени с много притеснение и сериозен психически и физически дискомфорт.

Социалната фобия е едно от най-често срещаните психични разстройства, тъй че ако и вие страдате от нея, има надежда за вас. Най-трудната част е да осъзнаете проблема си и да помолите за помощ. Ето и как да разпознаете, че обикновеният срам и стеснителност са преминали границата и ви пречат на ежедневните дейности.

Каква е причината за социална фобия?

Точната причина за появата на социална фобия не е напълно изяснена, но учените смятат, че тя се дължи на комбинация от генетични фактори и въздействието на някои елементи от външната среда.

Смята се, че нарушаването на химичния баланс в мозъка също може да повлияе. Например дисбалансът на нивата на невротрансмитерът серотонин, който играе роля в регулацията на нашето настроение и емоции е вероятно да допринася за развитието на социална фобия.

Някои фактори от външната среда също могат да окажат влияние и да способстват за появата на този вид фобия. Такива са например:

 • прекалено критични и протективни родители
 • тормоз в училище и подигравки от съучениците по различни поводи
 • конфликти в семейството
 • сексуално посегателство.

Какви са симптомите на социално тревожно разстройство?

Хората, страдащи от социална фобия осъзнават, че техните притеснения и страхове са неоснователни, но въпреки това не могат да контролират притеснението си. Тревожността може да се проявява в определени ситуации и социални дейности или да се проявява при всякакъв вид ситуации.

Най-често фобията се отключва, когато трябва да се започне разговор или да се осъществи зрителен контакт с непознат. Хората, страдащи от това психично разстройство могат да изпитват психически, поведенчески и физически симптоми преди, по време на и след социалните ситуации, които предизвикват тяхната тревожност.

По-честите оплаквания на пациентите със социална фобия са:

 • притеснение да не бъдат съдени и критикувани от другите хора
 • страх от ситуации, в които се налага комуникация с непознати хора
 • страх от провал
 • силно изпотяване
 • зачервяване на лицето
 • ускоряване на пулса
 • разтреперване и изпотяване на дланите на ръцете
 • мускулно напрежение.

Как се поставя диагнозата?

Социалната фобия е призната като заболяване и за да бъде поставена диагноза пациентът трябва да отговаря на определени диагностични критерии. Страхът и тревожността от определени социални ситуации трябва да е толкова интензивен, че да пречи на извършването на обикновените ежедневни дейности, да нарушава отношенията на пациента с близките му хора.

Какво е лечението?

Най-често се прилага поведенческа терапия. Този вид терапия може да се съчетае и с медикаментозно лечение. Предпочитаните за лечение медикаменти са: бензодиазепини, селективни инхибитори на реабсорбцията на серотонин.