Начало / Женско здраве / Болести на гърдата – 1-ва част

Болести на гърдата – 1-ва част

май 4, 2020

болести на гърдата

Млечната жлеза се състои от 15 – 20 радиално разположени жлези, които са отделени чрез строма – съединителна и мастна тъкан. Всяка жлеза има собствен млечен канал, който се насочва към мамилата (зърното).

Млечната жлеза може да бъде засегната от редица патологични процеси.

Ето някои по-чести болести на гърдата:

Остър гноен мастит

Острият гноен мастит представлява възпаление на млечната жлеза, причинено от бактериална инфекция. Най-често се развива по време на кърмене – следродов мастит.

Главният причинител на мастит е Staphylococcus aureus. Той попада върху гръдното зърно от устата на кърмачето или от ръцете на родилката при лоша лична хигиена. Прониква в млечната жлеза най-често през рагади на гръдните зърна, по-рядко през млечните каналчета или по кръвен път.

Предразполагащи фактори са застой на мляко и запушване на млечните канали, отслабен имунитет, лоша хигиена.

Остър мастит се развива рядко при жени, които не са родили наскоро. Например след нараняване на гърдата, след пиърсинг на зърното.

Възпалената млечна жлеза е плътна, зачервена, затоплена, болезнена. Налице е отпадналост, повишена температура, увеличени аксиларни лимфни възли.

Лечението на остър гноен мастит включва: антибиотици, физиотерапия, редовно изцеждане на гърдата, потискане на отделянето на мляко.

Абсцес на млечната жлеза

Абсцес на гърдата възникват като усложнение на мастит. Представлява ограничена колекция от гной в гърдата. В зависимост от локализацията, абсцесът на млечната жлеза може да бъде: субареоларен, интрадуктален, интрамамарен, ретромамарен.

При формиране на абсцес симптомите на инфекция се влошават – температурата се повишава, може да има учестена сърдечна дейност, засилване на зачервяването и болката в засегнатата гърда, изтичане на гнойна секреция от зърното. Възможно е да се опипа флуктуиращ участък.

Лечението при абсцес на млечната жлеза е оперативно – извършва се инцизия и дренаж.

Други възпалителни процеси на млечната жлеза са:

Хроничен мастит

Хроничният мастит може да бъде последица от неизлекуван остър мастит или да възникне първично като самостоятелно заболяване. Различават се:

  • перидуктален мастит – наблюдава се при млади жени и се свързва с тютюнопушенето. Представя се с дилатация на млечните канали, инфилтрация с плазмоцити и формиране на абсцес.
  • дуктална ектазия – млечните канали в субареоларната зона се разширяват и изпълват с клетъчни остатъци. Среща се при жени в менопауза. Лечението се състои в ексцизия.
  • мастна некроза (липогранулом) – възниква поради хронична травма.
  • хроничен грануломатозен мастит
  • хроничен мастит в резултат от импланти
  • хроничен специфичен мастит – при туберкулоза, сифилис, актиномикоза, хистоплазмоза, филариоза, ехинокок на млечната жлеза.

Прочетете за:
Заболявания на млечната жлеза – 2-ра част
Следродов (пуерперален) мастит