Начало / Женско здраве / Болести на уретрата на жената – 1-ва част

Болести на уретрата на жената – 1-ва част

апр. 18, 2022

болести на уретрата на жената

Уретрата на жената представлява тръбичка с дължина 3-4 cm и просвет около 1 cm. Започва от пикочния мехур и се отваря в предверието на влагалището. Стената на пикочния канал е изградена от лигавица, подлигавица и мускулатура.

Уретрата на жената може да бъде засегната от множество патологични процеси. Някои от тях са:

Уретрит

Уретритът представлява възпаление на лигавицата на уретрата. Най-често уретритът се дължи на инфекция, причинена от: гонококи, Ешерихия коли, хламидии, микоплазми, гъбички, трихомони, вируси. Може да възникне и в резултат от: механични травми, иританти (сапун, душ гел), алергични реакции. При жени в менопауза често възниква уретрит поради дефицит на естроген, който води до изтъняване и изсушаване на лигавицата на уретрата.

Характерни симптоми на уретрит са: парене и болка при уриниране, често уриниране, секреция от уретрата, сърбеж, болка при полов контакт.

Диагнозата на уретрита се основава на характерните клинични оплаквания. Може да се вземе уретрален секрет и да се извърши микробиологично изследване.

Леченето зависи от причината за уретрит. При бактериална инфекция се провежда антибиотично лечение.

Пролапс на уретрата

Пролапс на уретрата (уретроцеле) представлява изпадане на уретрата извън външния уретрален отвор. При оглед се вижда червено оточно образувание с различна дължина, което се подава между малките лабии.

Симптомите при пролапс на уретрата са незначителни – парене, понякога отделяне на серозно-кръвениста течност, затруднено уриниране.

Диагнозата се поставя лесно при оглед на външния уретрален отвор – пролабиралата лигавица наподобява поничка, в чийто център има отвор, от който след катетеризация изтича урина. Лечението е оперативно.

Стриктура на женската уретра

Стриктурата на уретрата представлява стеснение на нейния лумен поради разрастване на съединителна тъкан. Среща се рядко при жените.

Най-честите причини са: травматично увреждане, прекаран уретрит, ятрогенно увреждане, например при катетеризация, хирургична операция. Лъчетерапията при гинекологични злокачествени заболявания също може да доведе до образуване на стриктура на уретрата.

Жените със стриктура на уретрата се оплакват от забавен уринен поток, често уриниране, инконтиненция, повтарящи се инфекции на пикочните пътища и рядко от задържане на урина.

Диагнозата на стриктурата на уретрата при жените обикновено се основава на симптомите, физикалния преглед и затруднените уретрални манипулации – катетеризация, цистоскопия. Други изследвания, които могат да се извършат са: урофлоуметрия, измерване на остатъчната урина, уретрография, уретроскопия.

Възможностите за лечение са: консервативно лечение – дилатация на уретрата, ендоскопско лечение – уретроскопия и срязване на стеснения участък с уретротом или хирургично лечение – уретропластика.

Вродени аномалии на уретрата

Вродените аномалии на уретрата се наблюдават рядко. Те включват:

  • клапи на задната уретра
  • агенезия на уретрата – пълна липса на уретра
  • вродена стеноза на уретрата
  • женска еписпадия
  • вродена уретровагинална фистула.

Прочетете за:
Заболявания на женската уретра – 2-ра част
Хламидиален уретрит