Начало / Женско здраве / Кои болести се срещат по-често при жени, отколкото при мъже?

Кои болести се срещат по-често при жени, отколкото при мъже?

окт. 2, 2017

жени

Има някои заболявания, които се срещат многократно по-често при жените. Причините за това могат да бъдат генетични, анатомични, хормонални, психологични и др.

Ето няколко заболявания, които засягат по-често жените:

Системен лупук еритематодес (СЛЕ)

Системният лупус еритематодес е заболяване на младите жени (между 15 и 40 години). Мъжете се засягат 5 до 10 пъти по-рядко. Представлява автоимунно заболяване, при което се образуват автоантитела срещу клетъчните ядра и се засягат много органи. Наблюдават се прояви от страна на кожата, ставите, бъбреците, сърцето, белите дробове, нервната система. Най-типичен е пеперудовидният обрив по лицето – червен обрив по бузите и гърба на носа, който често се провокира от излагане на слънце.

Заболявания на щитовидната жлеза

Хормоните на щитовидната жлеза тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3) повлияват почти всички метаболитни процеси в човешкия организъм. При увреждане на щитовидната жлеза се нарушава продукцията на тиреоидните хормони, като може да възникне хипотиреоидизъм (понижаване на щитовидните хормони) или хипертиреоидизъм (повишаване на щитовидните хормони). Четири чести заболявания на щитовидната жлеса са тиреоидит на Хашимото, Базедова болест, хипотиреоидизъм и гуша. Характерно за тях е, че се срещат по-често при жени.

Остеопороза

Ако сте жена, вие автоматично имате по-голям риск от остеопороза, отколкото мъжете. Вероятно това се дължи на факта, че жените имат по-малка костна маса (по-тънки кисти) от мъжете. Когато остеопорозата възниква след менопауза се счита, че роля има дефицита на естроген. Най-характерният симптом на заболяването е появата на болка в костите. При леки травми могат да се получат фрактури на костите. Често се засягат гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост, костите на предмишницата.

Депресия

Известно е, че жените страдат от депресия по-често от мъжете. Главната причина за това са хормоналните промени. Ето защо периодите около раждането и настъпването на менопауза се свързват с повишен риск от депресия.

Множествена склероза

Множествената склероза е автоимунно заболяване, което се среща 2 – 3 пъти по-често при жени. По неизвестна причина се уврежда миелина, който покрива нервите и се нарушава предаването на нервните импулси. Симптомите при множествена склероза са много разнообразни: изтръпване на крайниците, слабост в мускулите, парапареза, очни проблеми, променен говор, често уриниране и др.

Рак на гърдата

Ракът на гърдата се среща главно при жените, като причината за това е по-високото ниво на женските полови хормони – естроген и прогестерон, които могат да стимулират растежа на ракови клетки. Макар и рядко обаче този вид рак може да се развие и при мъжете.

Цистит

Циститът е възпалително заболяване на лигавицата на пикочния мехур, което се среща по-често при жени. Причинява се от бактерии, вируси, гъби. Характерни оплаквания са честото уриниране, парене и болка при уриниране.

Хранителни разстройства

Хранителните разстройства като анорексия и булимия се наблюдават много по-често при жените. През последните години обаче честотата на тези заболявания нараства и сред мъжете.