Начало / Женско здраве / Какво представлява синдромът на поликистозните яйчници

Какво представлява синдромът на поликистозните яйчници

фев. 25, 2013

В яйчниците се образуват двата най-важни женски полови хормони – естроген и прогестерон. Тези хормони предизвикват регулярната менструация – менструален цикъл. Те също така подготвят яйцеклетката, така че тя да е годна за оплождане и под тяхно действие настъпва овулацията.

В яйчниците се образува и един мъжки полов хормон – тестостерон, който спада към групата на хормони известни още под името андрогени. При 4 до 7 % от жените в техните яйчници се образува повече от нужното количество тестостерон. В резултат на повишените нива на тестостерона се нарушава регулярността на менструалния цикъл и се нарушава овулацията. Проявяват се още редица симптоми, които се обединяват под наименованието синдром на поликистозните яйчници.

Повечето хора знаят, че жените с този синдром имат малки кисти в яйчниците си, но такива кисти могат да се появят и при различни други състояния, затова е важно да се знае, че синдромът на поликистозните яйчници не включва само кисти в яйчниците, а е сборно понятие от няколко различни симптоми и оплаквания.

Какво причинява поликистозните яйчници?

Причината за това състояние е все още неизвестна. Специалистите смятат, че се дължи на няколко различни фактора, един от които е генетична предразположеност. При жени с родственици – майка или сестра с такъв синдром има много по-голям риск от развитие и при тях на това състояние.

Какви са основните симптоми на синдрома на поликистозните яйчници?

Основните признаци и симптоми при това състояние се свързват с хормоналния дисбаланс и основно покачените нива на тестостерона. Това води до менструални нарушения – липса на цикъл, може да има по-кратък менструален период от нормално. Менструацията също така може да не е свързана с овулацията и да се стигне до сериозни кръвотечения. Други важни симптоми, които при различните жени обаче могат да се проявят в различна степен и сила са:

– Покачване на теглото, основно в областта на корема;
– Акне, мазна кожа и наличие на пърхот;
– Увеличаване на окосмяването в областта на лицето, гърдите, корема, гърба;
– Трудности при забременяване, поради нарушенията в овулацията. При някои жени може да се стигне до безплодие;
– Кисти в яйчниците, които могат да се открият при ехографско изследване;
– Високи нива на холестерола и покачване на артериалното кръвно налягане.

Кога да потърсите помощ?

Ако забележите, че имате нередовен цикъл, липса на цикъл без да сте бременна или много дълга менструация и ако тези оплаквания се проявяват още с наличие на акне и увеличено окосмяване е добре да се консултирате с лекар. Ранното диагностициране и лечение на това състояние може да намали риска от усложнения като диабет тип 2 и високо кръвно налягане при вас.

Прочетете за:
Как се диагностицира синдром на поликистозните яйчници?
Симптоми при синдром на поликистозните яйчници