Псориазисът (лат. psoriasis от гр. psora – “сърбеж“) е хронично кожно заболяване, което се характеризира с ускорена пролиферация на епидермалните клетки, нарушена кератинизация и възникване на възпалителни реакции в кожата. Появяват се еритемо-папуло-сквамозни изменения по кожата с характерна локализация.

Псориазисът засяга около 2-3 % от населението на света и може да се прояви във всяка възраст.

Какви са причините за псориазис?

Според етиологията се различават два вида псориазис:

Псориазис, асоцииран с наследствеността – за него е типична ранната проява на заболяването, най-често второ и трето десетилетие от живота. Характеризира се с обширни поражения, торпиден ход и чести рецидиви. Установена е връзка между появата на заболяването и дефекти антигени от системата на човешките левкоцитни антигени (HLA), които при нормални условия осигуряват толерантност на имунната система към собствени за организма структури.

Псориазис, неасоцииран с дефекти в системата HLA. При него пика на заболеваемостта е в петото десетилетие от живота. Явява се свързан с наследствеността едва в около 1% процент от случаите.

Псориазисът е автоимунно заболяване, развиващо се с участието на Т-лимфоцитите и вторична активация и пролиферация на кератиноцитите (делението им се ускорява до 10 пъти). Активирането на CD4-положителните Т-лимфоцити води до поредица имунологични реакции като повишена активност на макрофагите, синтезиращи много видове възпалителни медиатори, преимуществено цитокини.

Отключващи фактори за развитието на псориазис често са:

 • хроничните възпалителни заболявания (тонзилити, синуити)
 • механично увреждане на кожната покривка
 • прием на лекарствени средства (най-често антибиотици от групата на тетрациклините)
 • нервно-психичното пренапрежение, което води до вегетативно-съдови разстройства.

Какви са симптомите на псориазис?

Най-често срещаната клинична форма на псориазис е psoriasis vulgaris. Характеризира се с поява на периферно разрастващи се папули, които образуват плаки, покрити с люспи (сквами).

Обикновено измененията са симетрично разположени по екстензорните повърхности на крайниците (лакти, колене), по туловището, окосмената част на главата, рядко по дланите, стъпалата, лицето.

Големината на обривните елементи варира от няколко mm до няколко cm. Поради периферното разрастване те се сливат и образуват плаки, които могат да имат големи размери.

При псориазис са характерни следните симптоми:

 • симптом на стеариновото петно или на капка от свещ – люспите лесно се разпадат на бял прах при докосване.
 • признак на Auspitz – при системно излющване на люспите се появяват точковидни кръвоизливи, т.нар. „кървава роса“.
 • признак на Воронов – наличие на бледа ареола около плаката.

В протичането на псориазиса има три стадия:

 • Прогресираща фаза – през тази фаза се появяват нови обривни елементи, които се увеличават в диаметър и са покрити със сребристо-бели люспи в центъра на папулите. В периферията се появява яркочервен вал на разрастване. Болните се оплакват от сърбеж, особено ако обривът е локализиран в окосмената част на главата.
 • Стационарна фаза – през тази фаза не се появяват нови обривни елементи, старите не се резрастват и люспите покриват цялата повърхност на папулите.
 • Регресивна фаза – спира лющенето, папулите регресират и изчезват, често оставяйки депигментационни петна. Обикновено не настъпва пълно изчезване на псориатичните изменения, а остават т.нар. дежурни плаки.

При някои пациенти се наблюдават спонтанни ремисии, но под влияние на различни фактори отново настъпват рецидиви.

При болните с псориазис може да бъдат засегнати ноктите – те стават чупливи, покрити с жълтеникави петна и наподобяващи напръстник.

Псориазисът при кърмачета се характеризира с еритемно-петнист обрив, съпроводен с мацерация и по-често засягане на лицето, седалището и кожните гънки.

Към тежките клинични форми на псориазиса спадат:

 • Псориатичен артрит – протича със засягане на големите и малките стави.
 • Еритродермия – протича с обхващане на цялата кожна покривка, фебрилитет и увеличени лимфни възли.
 • Пустулозен псориазис – рядка форма, подобно на еритродермията протича с влошено общо състояние, оточност на кожата и поява на малки болезнени пустули.
 • Ексудативна форма – обривите са покрити с жълтеникави люспи и корички.

Как се диагностицира?

Диагнозата на псориазиса се поставя въз основа на клиничната картина. При хистологично изследване се открива паракератоза, акантоза (задебеляване на stratum spinosum), микроабсцеси, усилено клетъчно делене.

Прави се диференциална диагноза с парапсориазис, питириаза, плосък лишей, невродермит, втори стадий на сифилис, гъбични заболявания на кожата.

Какво е лечението?

Целта на лечението е премахването на възпалението, успокояване на сърбежа, намаляване на абнормното делене на кератиноцитите.

В прогресиращата фаза локално се употребяват охлаждащи и базисни кремове за облекчаване на сърбежа. В другите фази за премахване на люспите локално се употребяват препарати, съдържащи салицилова киселина и урея. Също локално за борба с възпалението се употребяват лекарствени средства, съдържащи каменовъглен катран, както и глюкокортикостероиди.

Общо лечение се извършва с цитостатици, нестероидни противовъзпалителни средства, имунобиологични препарати.

От средствата за физикална терапия подходящи са дозираните ултравиолетови облъчвания, фотохимиотерапията и таласотерапията (морелечението).

Препоръчва се диета, изключваща големи количества животински мазнини и бързо усвояващи се въглехидрати. Хранителният режим трябва включва растителни масла, плодове, зеленчуци и млечни продукти.

Автор: д-р Т. Господинов

Прочетете за:
Видове псориазис
Псориазис на скалпа – симптоми