Начало Заболявания и състояния Кожни болести (дерматология и венерология) Витилиго

Витилиго

Определение: Витилиго е хронично заболяване на кожата, при което е нарушена пигментацията й. Характеризира се с появата на бели петна в различни кожни участъци поради намалена или липсваща функция на меланоцитите – клетките, които произвеждат пигмента меланин, придаващ цвета на кожата.

В световен мащаб витилигото засяга по-малко от 1% от хората и се изявява предимно в млада възраст. Наблюдава се пролетно-лятна сезонност. Заболяването е познато от древността. Названието “витилиго” според някои автори идва от латинската дума vitelus (“теле” – древните оприличавали депигментационните петна на окраската на шарено теле), според други от думата vitium (лат. “недостатък”, “порок”).

Класификация: Витилигото принадлежи към групата на левкодермиите – заболявания, характеризиращи се с намалена или липсваща пигментация на кожата. Описани са два основни типа витилиго:

  • Сегментно витилиго – депигментацията остава огнищна и едностранна, без тенденции към обхващане на повече кожни области.
  • Несегментно витилиго – депигментацията е симетрична спрямо срединната линия на тялото и може да бъде локализирана или генерализирана.

Етиопатогенеза: Причините за заболяването не са окончателно изяснени. Счита се, че за възникването на заболяването значение имат множество фактори. Създадени са следните хипотези:

  • Автоимунна хипотеза – вследствие от нарушена имунна толерантност към меланоцитите, т.е. имунната система не ги разпознава като “свои” и ги атакува с антитела и Т-лимфоцити. Потвърждава се от факта, че при научни изследвания през 80-те години са открити антимеланоцитни антитела.
  • Неврогенна хипотеза – увреждане на меланоцитите от медиатори на нервната система (адреналин, норадреналин). Косвено се потвърждава от факта, че несегментното витилиго често се обостря в условията на нервно-психично напрежение.
  • Генетична хипотеза – потвърждава се от факта, че немалка част от болните с витилиго имат поне един роднина със същото заболяване.
  • Хипотези, свързани с окислителен стрес, дефектно прикрепяне на меланоцитите – това са съвременни хипотези в процес на изучаване.
  • Цитотоксична хипотеза – депигментация на кожата под действието на цитотоксични субстанции. Потвърждава се от факта, че при работници в химическата индустрия (производства, свързани с фенол, бои, гуми) се наблюдава появата на депигментационни петна, като след смяна на работното място и прекратяване на експозицията цветът на кожата се възстановява.

Клинична картина: Витилигото протича без субективни оплаквания. Болните са разтревожени от козметичния дефект. Белите петна най-често се проявяват по откритите части на тялото (лицето и ръцете), сгъвните повърхности на крайниците, генитално-аналната област, като космите в засегнатата област също побеляват. Случаите, в които витилигото обхваща цялата кожа са изключително редки. Не е изключено витилигото да засяга и лигавиците на устата и гениталиите.
Изложени на слънчева светлина, депигментираните участъци лесно получават изгаряния.

Витилигото може да придружава редица други заболявания – чернодробна патология, ендокринни (диабет, Адисонова болест, хипо- и хиперфункция на щитовидната жлеза) и дерматологични (кръговидна алопеция, псориазис) болести.

Диагноза: Диагнозата се поставя лесно въз основа на външния вид на кожните поражения. Възможно е микроскопско и хистологично изследване на биопсичен материал, с което се установява характерната липса на меланоцити.

Прави се диференциална диагноза с парциален албинизъм (Albinismus circumscripta), питириаза, левкодермии при псориазис и сифилис, лепра.

Лечение: Преди започване на терапия се изяснява дали витилигото съпътства вътрешно заболяване. При локализирани изменения се извършва лечение с кортикостероидни препарати за локално приложение.

Фотохимиотерапията представлява комбинация от приложение на фотосенсибилизиращи средства и облъчване с ултравиолетови лъчи от клас А. Фотосенсибилизиращите средства повишават чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи и в зависимост от тежестта се прилагат локално (при леки изменения) или перорално (при генерализиране на витилигото).