Кръговидна алопеция (алопеция ареата)

авг. 8, 2015

Кръговидната алопеция (алопеция ареата от лат. alopecia areata) е често срещано заболяване, проявяващо се с опадане на космите от окосмената част на главата, лицето и по-рядко тялото и крайниците. В болшинството от случаите започва във възрастта до 15 години.

Класификация

Клиничните форми на кръговидната алопеция включват:
• тотална алопеция (alopecia totalis) – пълно опадане на косата
• универсална алопеция (alopecia universalis) – пълна загуба на космите по главата и цялото тяло
• дифузна алопеция (alopecia diffusa) – загуба на коса по целия скалп.

Опадането на косата може да бъде с едно огнище (монолокуларно) или с множество огнища (мултилокуларно). По-особени форми на алопецията са опадането на косми от брадата (alopetia areata barbae) и алопеция под формата на вълни (ophiasis).

Какви са причините за кръговидна алопеция?

Възникването на кръговидната алопеция е обусловено от невротрофични нарушения, стрес, ендокринни заболявания и травми. Тези състояния водят до нарушения в кръвоснабдяването на скалпа, поради което е нарушено доставянето на хранителни вещества и кислород за космените фоликули.

Симптоми на кръговидна алопеция

Алопеция ареата (Alopecia areata) се проявява с възникване на кръгли участъци на косопад по окосмената част на главата (най-често по тила) без признаци на локално възпаление. Заболяването протича в три стадия:

Прогресивен – участъци на косопад се появяват по цялата повърхност на скалпа, а също и по веждите и миглите с усещане за парене, сърбеж и повишена чувствителност в зоната. След опадането на дългите косми кожата придобива цвят на слонова кост. В периферията на участиците космите са къси и лесно се извличат при натиск с пръст.

Стационарен – спира активното опадане на космите. В участъците на оплешивяване се забелязват прегънати дебели косми, наподобяващи удивителен знак, които напомнят на засегнати от гъбично заболяване.

Регресивен – по огнищата на косопад започват да растат обезцветени косми, в които постепенно се натрупва пигмент и те нарастват на дължина.

Алопецията по-често има доброкачествен ход. При лечение настъпва подобрение за период от 4 до 6 месеца и новопоявилите се косми не се отличават от околните. В немалко случаи обаче кръговидната алопеция се трансформира в субтотална алопеция – загуба на болшинството косми, нерядко съпроводена от разреждане на веждите и миглите.

Универсалната алопеция се отличава с прогресираща загуба на цялата космена покривка на тялото. Обичайно започва с кръговидно опадане на космите в пубиса и подмишничните ямки и често е съпроводена от изтъняване и деформация на нокътните плочки.

Лентовидната алопеция засяга предимно малки деца и се характеризира с лентовидни зони на косопад преимуществено по слепоочните зони или тила. Този вид алопеция има продължителен ход.

Идиопатичната трихоклазия (болест на Николски) представлява особена форма на кръговидната алопеция, съпътстваща неврологична и психиатрична патология (епилепсия, шизофрения, хистерия, хипохондрия), която не води до пълно олисяване. При болестта на Николски космите се пречупват на разстояние 1-1,5 см от кожата и лесно се отделят от космените фоликули. При лечение на основното заболяване нормалният растеж на косата се възстановява.

Как се диагностицира кръговидна алопеция?

Диагнозата на алопеция ареата не представлява затруднение с изключение на случаите на субтотална, тотална и болестта на Николски. В тези случаи има значителни оплаквания от страна на нервната система – главоболие, намален слух, болезненост при движение на очните ябълки.

Прави се диференциална диагноза с алопецията при вторичен сифилис, лепра (проказа), гъбични заболявания на окосмената част на главата, трихотиломания (психично разстройство, характеризиращо се със скубене на космите). За изключване на сифилис и лепра се правят серологични изследвания.

Какво е лечението при алопеция ареата?

Терапията на кръговидната алопеция изисква спазване на режим и богата на витамини диета, включваща млечна и растителна храна. Трябва да се избягват механични въздействия върху космите.

Общото лечение включва седативни средства, невролептици и препарати, богати на желязо, цинк и мед. Често използван препарат при алопеция е вазодилататорът миноксидил. При някои пациенти с тежко протичаща кръговидна алопеция са показани за употреба и кортикостероидните препарати. Добро локално въздействие притежават препаратите с растителен произход (женшен, елеутерокок). В много случаи е уместно приложението на физиотерапевтични методики като криомасаж, PUVA-терапия (облъчване с UV-лъчи след употреба на фотосенсибилизиращи средства), теренолечение.

По настоящем се развиват и имунологичните средства за лечение на кръговидната алопеция. Изборът на средство за лечение е строго индивидуален и зависи от съпътстващата патология. Необходимо е да се избягват стресът и преумората. При наличие на огнища на хронично възпаление те трябва да бъдат санирани.

Автор: д-р Т. Господинов