Начало / Превенция / Как да се справим с пролетните алергии?

Как да се справим с пролетните алергии?

мар. 31, 2015

Пролетта вече е във въздуха. С разцъфването на дърветата и затоплянето на времето ни се иска да прекарваме, колкото се може повече време навън. Но голям процент от нас страдат от алергии, които се обострят именно през пролетта, когато във въздуха се носят полени и други дразнещи алергени.

Как може да се справите с кихането, кашлянето и сърбежът в носа тогава? Ето и някои изпитани методи:

  • Яжте правилните храни

Неправилното хранене може да влоши протичането на множество заболявания, включително астма и сезонни алергии. Учените смятат, че антиоксидантите, които се съдържат в много плодове, зеленчуци и ядки могат да се борят успешно с възпалението в нашето тяло, което е особено важно при алергии.

  • Почистете добре дома си

В дома ви по рафтовете, около прозорците и в климатиците могат да се натрупат множество алергени като например влага, мухъл и домашен прах. Тези алергени могат да влошат вашата алергия, за това е препоръчително да почистите основно дома си. За почистването на климатиците може да използвате помощта на професионалисти, които използват специални препарати. Прахосмукирайте дома си два пъти седмично, за да предотвратите натрупването на полени.

  • Набавете си достатъчно витамин Д

Скорошно проучване сочи, че децата, които не са си набавяли достатъчно от този витамин, който има важна роля в дейността на имунната система са страдали по-често от алергии. Може да си доставите витамин Д чрез хранителни добавки и редовна експозиция на слънчеви лъчи.

  • Намалете стреса

Всеки път, когато се срещнете със стресов агент в тялото ви се освобождават редица стрес хормони. Те от своя страна изпращат сигнали към различни части на тялото за извършване на определени дейности, които да предпазят организма ви от стреса. Ако това става прекалено често може да се увреди дейността на организма ви и да намалят неговите защитни сили. Влошаването на дейността на имунната система увеличава риска от алергични реакции.

  • Редовно приемайте медикаментите си за лечение на алергия

Ако редовно приемате предписаните ви за алергия медикаменти и едновременно с това ги комбинирате с някои витамини и минерали може значително да подобрите своето състояние. Препоръчва се редовен прием на магнезий, селен, витамин Ц, Е и Б, чай от мента и лайка.

  • Дръжте домашните любимци далеч от диваните и леглата у дома

Полените могат да залепнат за козината на вашите домашни любимци и те да ги внесат у дома при сядане по дивани и други мебели. Ако имате любимци е нужно да почиствате дома си по-често, за да се предпазите от алергични реакции.

  • Избягвайте да излизате навън, когато във въздуха има най-много полени

Най-добре е да избягвате да излизате навън рано сутрин между 5 и 10 часа през пролетта, особено в по-ветровити дни, когато във въздуха има повишено количество на полени. Ако все пак ви се налага да излезете носете очила, шапка и шал, за да предпазите дихателните си пътища. Когато се приберете е препоръчително да се изкъпете, за да премахнете полепналите по тялото и косата полени.