Начало / Актуални теми / Високо очно налягане – какви са причините?

Високо очно налягане – какви са причините?

юни 19, 2017

високо очно налягане

Хората с високо очно налягане обикновено нямат никакви оплаквания. Ако обаче налягането в очите е по-високо от нормалното и не се лекува, може да настъпи трайна загуба на зрението. Затова редовните профилактични прегледи при офталмолог са много важни.

Какво представлява вътреочното налягане?

Вътреочното налягане (ВОН) се поддържа от вътреочната течност (humor aquosus), която изпълва предната и задната очни камери.

Предната очна камера представлява пространството между роговицата отпред и ириса отзад. Свързва се със задната очна камера чрез зеничния отвор.

Задната очна камера се разполага зад ириса и пред лещата, граничи навън с цилиарните израстъци и отзад със стъкловидното тяло. В нея се излива образуваната от цилиарните израстъци на ресничестото тяло вътреочна течност, която през зеницата преминава в предната очна камера. Оттук през трабекуларния апарат и канала на Шлем, разположен в иридо-корнеалния ъгъл, воднистата течност се оттича във венозните съдове.

Балансът между произведената и дренираната вътреочна течност определя нормалното очно налягане.

Вътреочната течност е безцветна, прозрачна, близка по състав до серума. Тя е богата на аскорбинова киселина, бедна на белтъци, съдържа малки количества глюкоза.

Нормалните стойности на вътреочното налягане варират от 10 до 22 mmHg. Наблюдават се малки денонощни колебания, като вътреочното налягане е най-високо сутрин и най-ниско през нощта. При стойности на ВОН над 22 mmHg се говори за очна хипертензия. Тя се отличава от глаукомата по това, че няма увреждане на зрителния нерв.

Високото очно налягане е рисков фактор за развитие на глаукома, която е втората най-честа причина за слепота след катарактата.

Измерването на вътреочното налягане става чрез тонометър, а изследването се нарича тонометрия. При установяване на високо вътреочно налягане трябва да се направят още поне 3 изследвания, за да се потвърди очната хипертензия.

По-тънката роговица може да даде фалшиво ниски стойности на вътреочното налягане, а дебелата роговица фалшиво по-високи стойности.

Краткотрайни промени във вътреочното налягане могат да настъпят при прием на голямо количество течности за кратко време, вдигате на тежести, консумация на алкохол, кофеин, повръщане.

Какви са причините за високо очно налягане?

Повишеното вътреочно налягане може да се дължи на следните причини:

  • абнормна продукция на вътреочна течност от цилиарните израстъци, които са богати на капиляри

Повишеното образуване на вътреочна течност бързо води до високо вътреочно налягане. Продукцията на вътреочна течност става по два механизма: филтрация на кръвта и секреция на цилиарния епител. Много фактори могат да повлияят тази секреция, например карбоанхидразата, натриевата помпа, холинергичните и адренергичните рецептори.

  • нарушено оттичане на вътреочната течност

При блокиране или нарушена функция на дренажната система очното налягане се повишава. В регулацията на оттока роля имат холинергичните и β-адренергичните рецептори.

  • някои медикаменти

Продължителната употреба на кортикостероиди, медикаменти, които се използват за лечение на астма и много други заболявания може да доведе до повишаване на вътреочното налягане.

  • очна травма

Очна травма, възникнала наскоро или преди години може да наруши баланса между продукцията и оттичането на вътреочната течност и да причини високо очно налягане.

  • очни заболявания

Очното налягане може да се повиши при някои очни заболявания, например псевдоексфолиативен синдром, синдром на пигментна дисперсия, късогледство.

  • други фактори

Раса, пол, възраст и наследственост също имат значение за риска от високо очно налягане. Чернокожата раса, женския пол, възраст над 40 години, както и наличието на родственик с високо очно налягане значително повишава риска от очна хипертензия.

Прочетете за:
Повишено вътреочно налягане
Глаукома – видове