Начало / Актуални теми / Височинна болест – как да се предпазим от нея?

Височинна болест – как да се предпазим от нея?

авг. 26, 2019

височинна болест

Височинната болест е термин, с който се описват редица симптоми, които могат да се проявят, когато се изкачвате на по-голяма надморска височина за кратък период от време.  Най-общо казано тя е реакция на организма ни към по-малко кислород и промените в налягането, които са характерни за височини над 2400 м. Ако прекалено бързо се изкачите тялото ви няма да има достатъчно време да се адаптира. Това води до т.нар. хипобарна хипоксия, или на по-прост език до всички тъкани не достига достатъчно кислород. При по-тежки случаи в белите дробове или мозъка може да се натрупа течност. Тези по-тежки състояния са известни като височинен белодробен или мозъчен оток.

Какви са симптомите на височинната болест?

Обикновено симптомите се проявяват 6 до 12 часа след като сте достигнали над 2400 метра надморска височина. Много често хората ги наподобяват на усещането като при махмурлук. По-често съобщаваните симптоми са:

Обикновено около 25% от хората изпитват симптоми на височинна болест при изкачване на по-високо. Това че сте млади или в добра физическа форма не може да ви предпази от това състояние. Интересен е фактът, че мъжете по-често страдат от височинна болест от дамите.

Как да се предпазите?

Осигурете си време да се аклиматизирате – ако сте вникнали в по-горният текст и сте обърнали внимание на симптомите ще разберете, че времето за свикване с променените условия при които се намирате е от особена важност. След като достигнете 2400 метра надморска височина един от съветите на специалистите е да не изкачвате повече от 300-500 м. за 24 часа, за да се аклиматизирате. Друг съвет е на всеки 1000 м. изкачени да почивате 24 часа, което ни води и към следващия съвет.

Изкачвайте се нависоко и спете на по-ниско – този съвет е особено важен при сериозни изкачвания, като качването на някой висок връх. В такива ситуации алпинистите се изкачват на определена височина, след което слизат на по-ниско където да пренощуват,

Пийте достатъчно течности – добрата хидратация на по-висока надморска височина е от особена важност поради ред причини. Първо на по-големите височини въздухът е по-влажен, което означава, че потта се изпарява по-бързо и има риск по-бързо да се обезводните. Колкото по-нависоко сте, толкова по-разреден е въздухът и ви се налага да дишате по-учестено, което също води до загуба на течности.

Хапвайте основно въглехидрати – една от най-подходяшите храни, когато сте на по-високо са въглехидратите. Това не означава да се храните само с тях, в храната ви трябва да има баланс от белтъци, мазнини и въглехидрати. Причината въглехидратите да се предпочитат при изкачване е: тялото ни има нужда от по-малко кислород, за да ги усвои, при по-ниско съдържание на кислород във въздуха тялото ни усвоява по-бързо глюкозата от въглехидратите за енергия.