Меню

Болестта на Крон е хронично възпалително заболяване на червата (IBD- inflammatory bowel disease). Възпалението, причинено от болестта на Крон, може да обхване различни области на храносмилателния тракт (от устата до ануса) при различните хора. При болестта на Крон възпалението ангажира цялата чревна стена – лигавица и мускулен слой. Засягането е сегментно като се редуват  болни със здрави участъци. Характерно за болестта е, че има периоди, в които симптомите се засилват и такива, в които отслабват и болните водят сравнително нормален начин на живот (ремисия).

За поставяне на диагнозата болест на Крон се използват следните методи:

Анамнеза
Най-честото оплакване, за което съобщават пациентите е болка или коремен дискомфорт. При болестта на Крон често се ангажира най-крайния отдел на тънкото черво – илеум. Затова преди болестта се е наричала още терминален илеит. При такова засягане има силни болки в дясната половина на корема, които може да имитират остър апендицит. Друг характерен симптом са промените в дефекацията, които се характеризират с отделяне на кашави фекалии. Може да има и кървава диария, ако е ангажирано и дебелото черво. Други симптоми са наличието на субфебрилна (до 38 градуса) температура, отслабване на тегло, отпадналост.

Често първите прояви на болестта на Крон са спешни състояния като остра чревна непроходимост (илеус) заради фиброзните процеси, които настъпват след възпалението.

Физикално изследване
Може да се палпира задебелена чревна тръба, наличието на абдоминална ‘‘маса‘‘. Могат да се видят евентуално налични фистулни ходове и афтозни изменения в устната кухина. При нарушение в храненето и резорбцията могат да се наблюдават и промени по кожата, видимите лигавици и появата на отоци по крайниците.

Лабораторни изследвания – установява се анемия, левкоцитоза (повишен брой бели кръвни клетки) и ускорена СУЕ. Може да се установят автоантитела.

За да се изключи инфекциозно заболяване на червата се прави бактериологично изследване на изпражненията.

Рентгенови изследвания – иригография и пасаж на червата позволяват визуализиране на променените сегменти. Могат да бъдат установени: стенозиране на чревния лумен, наличието на дълбоки язви и релеф на чревната лигавица като паваж.

Ендоскопия (колоноскопия) – позволява на лекаря да прегледа цялото дебело черво. Също така дава възможност да се премине в терминалния илеум и да се визуализират типичните изменения. По време на процедурата могат да се вземат и малки проби от тъкан (биопсия), което помага за потвърждаване на диагнозата. Струпванията от възпалителни клетки, формиращи грануломи, ако присъстват, помагат да се потвърди диагнозата болест на Крон.

Ехография на корема – може да установи локализирани задебелявания на чревната стена и абсцеси. Също така съседните лимфните възли могат да бъдат увеличени.

Прочетете за:
Болест на Крон

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!