Начало / Актуални теми / Как се диагностицира гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)?

Как се диагностицира гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)?

дек. 30, 2019

диагнозата гастроезофагеална рефлуксна болест

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е хронично заболяване, при което стомашното съдържимо се връща обратно в хранопровода. Това се дължи на намален тонус на долния сфинктер на хранопровода (на границата със стомаха). Състоянието се определя като патологично, когато този рефлукс е продължителен и води до увреждане на лигавицата на хранопровода като предизвиква клинична симптоматика поне 2 пъти седмично в продължения на 6 месеца.

Много фактори могат да намалят налягането в долния езофагеален сфинктер и да улеснят възникването на рефлукса. Сред тях са: употребата на алкохол, никотинът, прехранването с богата на мазнини храна, някои медикаменти (диазепам, бета-блокери, калциеви антагонисти). Някои заболявания като хиаталната херния също се съчетават с рефлукс.

Как се диагностицира гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)?

За поставяне на диагнозата гастроезофагеална рефлуксна болест се използват няколко метода:

Анамнеза

Разпитът на болния спомага за насочване към правилна диагноза. Пациентите съобщават за чести киселини и парене зад гръдната кост. Оплакванията се засилват след нахранване и в легнало по гръб положение.

Друг симптом е регургитацията, която не се предшества от гадене, а изведнъж устната кухина се изпълва със стомашно съдържимо. Може да са налице смущения от страна на дихателната система, които се дължат на аспирация на стомашно съдържимо – проявяват се като нощна кашлица, сутрешна дисфония, а понякога може да се развие и пневмония.

От страна на сърдечно-съдовата система – нетипична гръдна болка. Под действие на стомашното съдържимо могат да се развият различни нарушения в структурата на хранопровода: улцерации, стенози, кръвоизливи.

Най-голямо клинично значение има т.нар. цилиндричноклетъчна метаплазия на епитела на хранопровода. Нормално епителът на хранопровода е плосък. Превръщането на плоския епител в цилиндричен се нарича синдром на Барет и се свърза с висок риск от злокачествено израждане.

Физикално изследване

Данните от физикалното изследване са оскъдни. Понякога при аускултация може да се установи свиркане в гърдите, вследствие аспирацията.

Ендоскопско изследване (езофагогастроскопия)

Езофагогастроскопията е най-прецизният метод за поставяне на диагнозата ГЕРБ. Извършва се със специален уред – ендоскоп. Чрез изследването се визуализират морфологичните изменения на лигавицата на хранопровода и се описват, като това позволява да се класифицират според вида им. Задължително се взима тъкан и за хистологично изследване.

Рентгеново изследване с бариева каша в положение на Тренделенбург

Чрез това изследване се установява рефлукса, но не може да се визуализират фините лигавични промени.

24 часова езофагеална pH-метрия

Измерва се процента време, при който рН в хранопровода е под 4. Измерените стойности се смятат за патологични, ако рефлуксът обхване над 8% от наблюдавания период през деня и над 3% през нощта.

Устройството, което се използва при рН-метрията се състои от малка сонда, която се вкарва през носа в хранопровода на пациента. А сондата е свързана с апарат, който се поставя на колана или рамото на пациента.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Горна ендоскопия