Начало / Актуални теми / Кръвоизлив в окото – субконюнктивален кръвоизлив

Кръвоизлив в окото – субконюнктивален кръвоизлив

ян. 9, 2018

Кръвоизлив в окото

Кръвоизлив в окото, който възниква под конюнктивата се нарича субконюнктивален кръвоизлив. Дължи се на разкъсване на капилярите, намиращи се под конюнктивата.

Субконюнктивалният кръвоизлив представлява изолирано зачервяване на окото, което се появява внезапно и спонтанно. Пациентът няма никакви оплаквания и често някой друг забелязва наличието на червено петно в „бялото на окото“.

Конюнктивата е прозрачна лигавица, която покрива предната част на склерата (бялото на окото) и вътрешната повърхност на клепачите. Кръвоносните съдове на конюнктивата са едва забелижими, много малки и с крехки стени, които лесно могат да се разкъсат, получават се т.нар. спукани капиляри. Кръвта не може бързо да се абсорбира и остава между конюнктивата и еписклерата (външния слой на склерата). Появява се червено петно (точка) върху склерата – субконюнктивален кръвоизлив. Среща се по-често при хора над 50 години.

Какви са причините за кръвоизлив в окото (субконюнктивален кръвоизлив)?

Много често субконюнктивалните кръвоизливи  възникват спонтанно, без видима причина. В този случай, когато причината не може да се установи се говори за идиопатичен субконюнктивален кръвоизлив.

Възможни причини за появата на спукани капиляри в окото са:

 • рязко повишаване на кръвното налягане при:
  – вдигане на тежки предмети
  – силна кашлица
  – мощно кихане
  – повръщане
  – напъване при запек
 • диабет
 • артериална хипертония (високо кръвно налягане)
 • нарушения в кръвосъсирването
 • прием на лекарства, разреждащи кръвта (антикоагуланти), например хепарин, варфарин
 • контактни лещи
 • травма на окото или на главата, например чуждо тяло в окото, директен удар в окото, фрактура на челната кост, на предната или средната черепно-мозъчна ямка. Посттравматичните кръвоизливи могат да бъдат под формата на „очила“.
 • хеморагичен конюнктивит
 • операция на очите.

Какви са симптомите на кръвоизлив в окото?

Обикновено субконюнктивалният кръвоизлив не предизвиква никакви симптоми. Често човек открива кръвоизлива при събуждане и поглеждане в огледалото. Той представлява ярко червено петно, може да варира по големина от точковиден до обширен кръвоизлив, който прави склерата невидима.

Субконюнктивалният кръвоизлив не предизвиква понижаване на зрителната острота, секреция от окото или болка. Единственият дискомфорт, който пациента може да има е чувство на драскане по повърхността на окото.

Диагнозата на субконюнктивалния кръвоизлив се поставя лесно, като е важно при разпита на пациента да се установи дали има предразполагащи фактори, като артериална хипертония или диабет.

При посттравматичен кръвоизлив се налага по-задълбочен преглед, за да се изключи по-сериозно увреждане на окото.

В случаи на чести рецидиви се провеждат изследвания, целящи да установят дали има смущения в кръвосъсирването.

Какво е лечението на субконюнктивалния кръвоизлив?

При субконюнктивален кръвоизлив не се налага провеждане на лечение. Той преминава спонтанно за 1 до 2 седмици. При наличие на дразнене в окото може да се приложат изкуствени сълзи.

Ако кръвоизливът в окото е свързан с инфекция се налага прилагането на антибиотични капки.

Препоръчително е да се избягва употребата на аспирин, ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни средства, които повишават риска от кървене. Добре е да не се търка окото, тъй като може да се повиши риска от повторно кървене.