Склера (sclera)

ян. 3, 2016

Склерата обхваща задните 5/6 от външната фиброзна обвивка на очната ябълка. Тя е много устойчива и заедно с роговицата поддържат формата на окото и имат защитна роля.

Склерата е бяла и непрозрачна, изградена от колагенни и еластични влакна. Дебелината й е различна в отделните участъци. Склерата е най-дебела в областта на задния полюс (1 – 1.5 mm) и най-тънка в областта на екватора, където изтънява до 0.3 mm. След това до очния лимб (границата с роговицата) отново задебелява до 0.6 mm.

При деца склерата има синкав цвят, защото е по-тънка и през нея прозират кръвоносните съдове от средната обвивка на окото. При възрастни хора склерата пожълтява, поради натрупване на мастна тъкан и пигмент.

В задната част на склерата, медиално от задния полюс се намира поле – lamina cribrosa, в което тя е надупчена. Това поле е с кръгла форма и диаметър – 1.5 mm. През него преминават нервните влакна на зрителния нерв.

Близо до границата с роговицата склерата съдържа циркулярен венозен канал – sinus venosus sclerae.

За външната повърхност на склерата се залавят сухожилията на шестте очнодвигателни мускули. Двата коси мускула се захващат зад екватора на очната ябълка, а останалите четири прави мускули се захващат за склерата на около 6 mm от очния лимб.

Склерата е изградена от три слоя:

  • външен слой – episclera

Еписклерата се състои от рехава съединителна тъкан, която е добре кръвоснабдена. Тя свързва склерата с Теноновата капсула, която обвива очната ябълка отвън. Между склерата и Теноновата капсула се формира цепковидно пространство, изпълнено с течност, което дава възможност на очната ябълка да се движи свободно.

  • среден слой – substantia propria sclerae

Състои се от неправилно подредени колагенни и еластични влакна, а между тях се намира основно вещество от кисели мукополизахариди и единични фиброцити. В този слой почти няма съдове.

  • вътрешен слой – lamina fusca sclerae

Вътрешната обвивка на склерата се състои от тънък кафяво оцветен слой, богат на увеални меланоцити.

Автор: д-р Д. Илев