Начало / Актуални теми / Работата през нощта влияе зле на организма

Работата през нощта влияе зле на организма

ян. 21, 2014

Учените предупреждават, че нощните смени на труд водят до объркване на процесите в организма и това може да се отрази на дълготрайното здраве на човек. Работата на смени се свързва с повишен риск от диабети тип 2, инфаркт и рак.

Нашият организъм си има вътрешен часовник и обикновено процесите в организма се забавят през нощта, за да може тялото да си почине от работата през деня. Този вътрешен ритъм на организма влияе на всички процеси в тялото и неговото нарушаване може да повлияе негативното на нивата на хормоните в тялото, на дейността на мозъка и телесната температура.

В направеното проучване са били проследени 22 работници, които първоначално са били поставени на нормален работен режим, след което той е бил сменен с работа през нощта.

Чрез извършването на кръвни тестове учените са установили, че в нашето ДНК се съдържат 6% гени, които имат свойството да се активизират в определени моменти от деня. След започването на работа през нощта именно тази финна настройка на гените се загубва.

Според учените именно този факт обяснява причината да не се чувстваме добре след като започнем работа на смени. Всеки орган в нашето тяло си има свой ритъм на работа, който бива нарушаван, когато работим на смени през нощта.

Според направения от учените анализ при хората, които работят през нощта и не си доспиват има повишен риск от развитие на диабет тип 2, затлъстяване, инфаркт. Проучването на ефекта на сменната работа е все още в ранен етап, но учените смятат, че допълнителното изследване на темата ще потвърди тяхното твърдение, че нощният труд се отразява негативно върху нашето здраве.