Начало / Актуални теми / Рак на пикочния мехур – причини, симптоми

Рак на пикочния мехур – причини, симптоми

юли 2, 2014

Ракът на пикочния мехур е злокачествен тумор, който най-често започва развитието си от клетките, които покриват вътрешната му повърхност. По-често се засягат възрастни хора, макар че може да се развие във всяка една възраст.

Какви са причините за рака на пикочния мехур?

Раковият процес започва своето развитие от абнормно променени клетки. Точната причина за промяната на една клетка от нормална в ракова все още не е изяснена. Предполага се, че следните фактори увеличават риска:

  • напреднала възраст
  • тютюнопушене
  • експозиция на вредни химикали
  • мъжки пол
  • предишни инфекции на пикочните пътища – цистит, билхарциоза
  • левкоплакия, вродени аномалии, дивертикули на пикочния мехур.

Какви са симптомите?

Най-характерният симптом при това заболяване е откриването на кръв в урината на пациентите. В повечето случаи кървенето е масивно и е видимо с просто око, то е епизодично и не е съпроводено с болезненост. В някои случаи обаче кървенето може да бъде по-незначително и да бъде открито само при микроскопско изследване на урината. Някои от пациентите се оплакват от болезненост в областта на пикочния мехур, поради формиране на съсиреци в него, които пречат на нормалното оттичане на урината.

При част от пациентите не се открива кръв в урината, но те могат да се оплакват от болезнено и често уриниране. В някои случаи може да се наблюдават трудности при задържане на урината – инконтиненция.

Как се поставя диагнозата рак на пикочния мехур?

Тестовете, които се използват за уточняване на диагнозата са:

Цистоскопия – при цистоскопията изследващият вкарва малка тръба през уретрата на пациента, за да достигне до пикочния мехур. На върха на тръбата има оптична система, чрез която може да се огледа пикочния мехур.

Биопсия – по време на цистоскопията лекарят може да вземе малко парче тъкан от пикочния мехур за изследване.

Изследване на урина – малка порция от урината на пациента може да бъде изследвана под микроскоп за търсене на ракови клетки.

Рентгеново изследване, скенер – чрез тези изследвания лекарят може да получи представа за състоянието на пикочния мехур.

Какво е лечението?

Ако ракът бъде открит в ранен етап и е с малки размери може да бъде извършена хирургична интервенция за неговото отстраняване. Обикновено достъпът до пикочния мехур е през уретрата – трансуретрална резекция. При тази процедура раковите клетки се изгарят с помощта на електрически сигнали или лазер.

В някои случаи когато раковото образувание е с по-големи размери може да се наложи отстраняване на част от пикочния мехур – парциална цистектомия. Ако раковите клетки са навлезли във вътрешните слоеве на пикочния мехур се налага неговото цялостно отстраняване – тотална цистектомия.

След премахването на пикочния мехур отвеждането на урината може да стане по различни начини. Например:

  • събиране на урината в колектори на повърхността на кожата – нефростомия, уретерокутанеостомия
  • отвеждане на урината в новосъздаден пикочен мехур от тънко или дебело черво.