Начало / Актуални теми / Какви са основните функции на допамин в човешкото тяло?

Какви са основните функции на допамин в човешкото тяло?

юли 8, 2024

функции на допамин

Функциите на допамина са разнообразни и засягат много системи в тялото. Той има роля във възнаграждението, мотивацията, двигателния контрол, когнитивните функции, регулирането на настроението и в различни физиологични процеси.

Ефектите на допамина зависят от вида на рецептора, с който се свързва и от това къде в мозъка се освобождава, от допаминовия път.

Основни функции на допамин

Ето някои от най-известните ефекти на допамин:

Допаминът е част от системата за възнаграждение на мозъка

Освобождаването на допамин по мезолимбичния път е свързано с усещането за удоволствие и възнаграждение. Когато лимбичната система в мозъка ни произвежда допамин в отговор на извършване на някакво приятно действие, ние изпитваме удоволствие, което ни кара да извършваме това дейсвие отново. Например, ако яденето на шоколад предизвиква освобождаване на допамин и създава усещане за удоволствие, това засилва желанието ни да ядем шоколад отново.

Този механизъм за възнаграждение обаче е свързан и с развитието на пристрастяване. Вещества като наркотици, алкохол, определено поведение като хазарт могат да доведат до натрапчиво търсене на това удоволствие въпреки негативните последици. С течение на времето системата за възнаграждение на мозъка става десенсибилизирана, изисквайки по-високи дози, за да се постигне същия ефект и така се стига до зависимост и пристрастяване.

Мотивация

Допаминът е важен фактор в мотивацията Той ни стимулира да предприемаме действия за постигане на конкретни резултати. Влияе върху желанието за ангажиране в дейности и преследване на цели.

Контрол на движението

Една от най-известните роли на допамина е участието му в регулирането на движението. Нигростриарният път e водещ за моторния контрол. Освободеният от субстанция нигра допамин помага за контрола на двигателните команди, осигурява плавни и координирани движения. Дефицитът на допамин по този път води до характерните двигателни симптоми на болестта на Паркинсон, като треперене и брадикинезия (забавено движение).

Познание и учене

Допаминът, освободен по мезокортикалния път участва в когнитивните функции, включително памет и учене, внимание и решаване на проблеми. Той помага за поддържане на фокус и управление на обработката на информация. Дисбалансът в този път се свързва с някои психиатрични разстройства, като шизофрения и хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD).

Регулиране на емоциите

Допаминът участва в регулирането на настроението и емоционалните реакции. Роля в регулацията на емоциите имат мезолимбичния и мезокортикалния допаминов път. Дисрегулацията в тези пътища често води до разстройства на настроението – тревожност, депресия, биполярно разстройство. Антидепресантите и другите психиатрични лекарства често имат за цел да възстановят баланса в тези допаминови пътища, за да облекчат симптомите.

Освен мозъчни функции, допаминът има и редица физиологични функции:

Хормонална регулация

Допаминът влияе върху освобождаването на различни хормони. Това става по тубероинфундибуларният път.

  • инхибира секрецията на пролактин от хипофизата
  • стимулира секрецията на растежен хормон от хипофизната жлеза.

Сърдечно-съдови функции

Допаминовите рецептори в бъбреците и кръвоносните съдове помагат за регулиране на кръвното налягане, като влияят върху:

  • съдовия тонус – допаминът причинява отпускане на кръвоносните съдове (при ниски дози действа като вазодилататор) или свиване (при високи дози действа като вазоконстриктор).
  • увеличава отделянето на натрий (сол) с урината.

Допаминът може да увеличи сърдечната честота и силата на контракциите на сърдечния мускул, което е важно при лечението на някои заболявания като сърдечна недостатъчност.

Стомашно-чревни функции

Допаминът влияе върху стомашно-чревната дейност:

  • може да инхибира стомашно-чревния мотилитет и освобождаването на храносмилателни ензими
  • участва в контрола на гаденето и повръщането.

Панкреасни функции

Допаминът играе роля в регулирането на функцията на панкреаса:

  • инхибира секрецията на инсулин
  • стимулира освобождаването на глюкагон
  • потиска секрецията на храносмилателни ензими от задстомашната жлеза.

Прочетете за:
Биосинтез на допамин. Допаминови рецептори и пътища
Симптоми на висок допамин
Ниски нива на допамин – симптоми