Начало / Актуални теми / Понижени еозинофили – еозинопения

Понижени еозинофили – еозинопения

мар. 27, 2023

понижени еозинофили

Понижени еозинофили в кръвта може да се установят при прекомерен стрес, злоупотреба с алкохол, повишена продукция на кортизол и др.

Еозинопения е медицинският термин с който се означава състоянието, когато човек има по-нисък брой еозинофили от нормалното.

Ниските нива на еозинофили обикновено не са повод за безпокойство. Ако обаче и другите бели кръвни клетки са необичайно ниски, това може да е сигнал за проблем с костния мозък.

Какво представляват еозинофилите?

Еозинофилите са вид бели кръвни клетки (левкоцити). Те участват в имунната защита на организма, като помагат в борбата с инфекциите (главно причинени от паразити) и имат роля в алергичните реакции.

Мастоцитите и лимфоцитите отделят вещества, които активират еозинофилите и ги привличат от кръвта в засегнатите тъкани. Тук еозинофилите отделят ензими, които помагат за унищожаването на чуждите частици. Те могат също да фагоцитират микроорганизмите.

Какви са референтните стойности на еозинофилите?

Нормалните стойности на еозинофилите са 0,02 – 0,5 х109/l. Техният брой обикновено възлиза на по-малко от 5% от всички левкоцити в кръвта.

Еозинофилите са понижени, когато човек има по-малко от 100 клетки на микролитър кръв.   

Кои са най-честите причини за понижени еозинофили (еозинопения)?

Еозинофилите обикновено са ниски и могат да достигнат до нула при здрави хора. Има обаче някои състояния и лекарства, които могат да потиснат нивата на еозинофилите.

Понижени еозинофили се установяват при:

  • остри инфекции

При остра инфекция се секретират вещества, които привличат еозинофилите от кръвта към засегнатите тъкани. Това води до рязко намаляване на нивата на еозинофили в кръвта. Силно понижени до липсващи еозинофили може да се наблюдава при сериозни инфекции като сепсис, коремен тиф.

  • медикаменти

Приемът на някои лекарства, които потискат имунната система може да доведе до по-ниски нива на еозинофилите в кръвта. Такива са например глюкокортикостероидите, които имат мощни противовъзпалителни свойства и се прилагат за лечение на редица заболявания. Използването им може да доведе до понижени нива на еозинофилите.

Катехоламините (епинефрин, норепинефрин) намаляват продукцията на еозинофили в костния мозък.

  • злоупотреба с алкохол

Злоупотребата с алкохол може да доведе до понижаване на нивата на еозинофилите и другите бели кръвни клетки. В резултат отслабва реакцията на имунната система на организма към инфекции и други болестни състояния.

  • синдром на Кушинг

Синдромът на Кушинг се дължи на повишена продукция на глюкокортикоиди от кората на надбъбречните жлези. Най-честите причини за появата му са продължително лечение с високи дози кортикостероиди, тумор на хипофизата, системна злоупотреба с алкохол. Кортизолът потиска имунната система и понижава нивата на еозинофилите в кръвта.

Понижени еозинофили може да има още при:

  • акромегалия
  • апластична анемия
  • системен лупус еритематодес
  • силен стрес
  • хронична спонтанна уртикария
  • хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Прочетете за:
Повишени еозинофили (еозинофилия)