Начало / Актуални теми / Ниски нива на допамин – симптоми

Ниски нива на допамин – симптоми

юли 11, 2024

ниски нива на допамин

Ниските нива на допамин може да доведат до редица симптоми, които засягат както психическото, така и физическото здраве. Хората с нисък допамин може да се чувстват изморени, нещастни, апатични, може да забравят често, да имат проблеми със съня и др.

Кои са най-честите симптоми на нисък допамин?

Ето някои характерни признаци на ниски нива на допамин:

Промени в настроението

Ниските нива на допамин са причина за чести промени в настроението, при които те се колебаят между чувство на силна тъга, безнадеждност или празнота и временни моменти на радост. Хронично пониженият допамин се свързва с повишен риск от развитие на депресия.

Липса на мотивация и умора

Допаминът влияе върху мотивацията и стремежа за преследване на целите. Когато нивата на допамин са ниски, хората често се борят с обхващащото ги чувство на апатия и липса на мотивация.

Тази липса на мотивация често е придружена от непреодолимо чувство на умора, което затруднява ангажирането в дейности, които изискват усилия.

Проблеми с концентрацията и паметта

Когнитивните функции като концентрация, фокус и памет са значително повлияни от нивата на допамин. Хората с нисък допамин често са разсеяни и бързо забравят. Това може да повлияе на професионалното им представяне и ежедневните задачи, изискващи когнитивна ангажираност.

Двигателни симптоми

При по-тежки случаи на дефицит на допамин, особено при състояния като болестта на Паркинсон, могат да се проявят двигателни симптоми. Те включват треперене на ръцете, скованост на мускулите, забавени движения (брадикинезия) и др.

Намалено либидо

Ниските нива на допамин могат значително да намалят либидото, което води до намален интерес към сексуална активност и интимност. Тази промяна може да обтегне отношенията и допълнително да допринесе за чувство на разочарование и неудовлетвореност.

Нарушение на съня

Ниските нива на допамин водят до безсъние. Хората с понижен допамин често изпитват неспокоен сън, характеризиращ се с чести събуждания през цялата нощ. През деня те са сънливи и уморени.

Промени в апетита

Апетитът и хранителните навици могат да бъдат повлияни от нивата на допамин. Някои хора с нисък допамин могат да изпитат промени в апетита, като повишено желание за въглехидрати или нездравословни храни. Това може да доведе до наддаване на тегло. Обратно, други могат напълно да загубят апетита си, което води до загуба на тегло и хранителни дефицити.

Констипация

Допаминът стимулира перисталтиката. Когато нивата на допамин са недостатъчни, чревният мотилитет са забавя и се появява запек.

Прочетете за:
Симптоми на висок допамин
Ефекти на допамина