Меню

Проучване показва, че пушачите имат по-висок риск от инфектиране с HIV (Human Immunodeficiency Virus).

Според учени от Великобритания пушенето на тютюн повишава податливостта на хората към инфекции.

Д-р Андрю Фърбър, ръководител на екипа твърди, че пушачите имат 60 до 300 % по-висок риск от инфектиране с ХИВ в сравнение с непушачите.

Предишни проучвания вече са показали, че тютюнопушенето повишава риска от полово предавани заболявания.

Проучването не показва връзка между пушенето и прогресирането на ХИВ инфекцията до СПИН. Според д-р Фърбър обаче тази връзка може да е скрита от факта, че по време на проучването не е прилагана антиретровирусна терапия, която забавя развитието на СПИН.
Ето защо са необходими още изследвания в тази област.

Голямо проучване в САЩ, проведено по-рано тази година показва, че ХИВ-позитивните жени, които пушат имат 36 % по-висок риск от развитието на СПИН-свързани заболявания за период от 5 години, въпреки приема на антиретровирусна терапия.

Препоръчва се всеки ХИВ-позитивен да спре тютюнопушенето.

Броят на хората, които живеят с ХИВ/СПИН по света е около 40 милиона. През 2005 г. са заразени около 5 милиона души, а починалите са около 3 милиона.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!