Начало / Актуални теми / Как се диагностицират раковите заболявания

Как се диагностицират раковите заболявания

апр. 15, 2013

Признаците и симптомите на раковите заболявания могат да бъдат много неясни и объркващи, което често води до късно откриване на заболяването и ненавременно лечение. Ранното диагностициране води до по-добри резултати. За правилното диагностициране е необходимо да бъде извършен обстоен преглед на пациента, лекарят да снеме подробна анамнеза, да извърши физикален преглед и да назначи нужните изследвания, които да потвърдят или да отхвърлят диагнозата рак.

Какви са стъпките при поставяне диагнозата рак?

– История на заболяването. Вашият лекар ще ви разпита подробно какви са вашите оплаквания. Споделете с него всички симптоми, които ви тревожат и са се появили наскоро. Ако има някаква промяна във вашето тегло е важно да споменете и тази подробност. Ако преди сте страдали от някакви заболявания е важно да ги съобщите. Лекарят ще ви попита още дали във вашата фамилия има случаи на починали от рак роднини.

– Физикален преглед. С този преглед лекарят ще провери дали в някоя част на вашето тяло не се опипват подутини, ще преслуша белите дробове и сърцето ви, ще провери дали има някакви болезнени точки по тялото ви. Липсата на отклонения при физикалния преглед не изключва диагнозата рак.

– Образни изследвания.

1. Рентген. Този вид изследване е полезно при откриване рак на костите и белите дробове. Мамографията представлява вид рентгенография, при която се използват нискорадиационни лъчи и се използва за диагностициране рак на гърдата. Рентгенови изследвания с контрастни материи се изпозлват за откриване на абнормности в стомашния и пикочния тракт.

2. Скенер. Този вид изследване дава полезна информация при множество ракови заболявания и спомага за тяхното стадиране. С него лесно може да се локализира мястото на туморната формация и нейното разпространение.

3. Ядрено-магнитния резонанс предоставя много детайлна картина на вътрешните органи. Той е особено полезен при откриване на тумори в областта на гръбначния стълб, централната нервна система и скелетно-мускулната система.

4. Ултразвук. Този вид образно изследване спомага за откриване на ракови образувания в областта на гърдата и таза. Той може да бъде полезен и за отдиференциране дали се касае за доброкачествен или злокачествен процес.

– Биопсия. При този тест се взема малко парче тъкан от тази част на органа, в който смятаме, че се намира туморната формация. Това става под ултразвуков контрол най-често и с помощта на специална тънка игла. Взетата проба след това се изследва за наличие на ракови клетки.

– Кръвни тестове. С кръвните тестове се установява дали количеството на кръвните клетки е нормално и освен това се търсят специални туморни маркери, които са характерни за определени ракови заболявания. Ако някои от тези туморни маркери са налични в кръвта могат да насочат диагнозата към определено раково заболяване.

– Ендоскопия. При това изследване в телесните кухини се вкарва тънка, гъвкава тръба с малка камера в единия край. Това позволява на лекаря да огледа зоната, за която има съмнение, че е засегната от раков процес.