Начало / Актуални теми / Кога е препоръчителна операция за смяна на тазобедрената става?

Кога е препоръчителна операция за смяна на тазобедрената става?

ян. 15, 2014

Смяната на тазобедрената става е втората по честота операция за смяна на става, след тази на колянната става. Ако се оплаквате от постоянна болка в тазобедрената става, която нарушава изпълнението на ежедневните ви дейности, като изкачване на стъпала, ходене и вече сте опитали други опити за намаляване на болката без успех е може би време за смяна на тазобедрената ви става с изкуствена.

Най-честата причина за смяна на тазобедрената става е остеоартритът. Вашият лекуващ лекар може да препоръча операция за смяна на ставата и в някои от тези случаи:

  • ако страдате от ревматоиден артрит;
  • ако при вас се наблюдава остеонекроза на тазобедрената става и има загуба на костна тъкан;
  • при травма със засягане на тазобедрената става;
  • тумор в областта на тазобедрената става, който разрушава костта.

Ако болката в областта на тазобедрената става не води до затруднения в изпълнението на ежедневните задачи или ви пречи само при изпълнението на по-интензивни физически натоварвания е най-добре първо да опитате консервативно лечение. Приемът на медикаменти и физиотерапията са едни от възможностите, които могат да облекчат болката в тазобедрената става и да отложат операцията за смяна на ставата във времето.

В миналото операцията за смяна на тазобедрена става се извършваше само при пациенти над 60 годишна възраст. Смяташе се, че възрастните пациенти са по-малко активни и няма да натоварват изкуствената става, както по-младите пациенти. В последните години лекарите получиха доказателства, че операцията за смяна на тазобедрената става може да бъде много успешна и при по-млади пациенти и тя вече се препоръчва и при тях, когато има индикации за смяна на ставата. Новите технологии, които се използват за изработване на изкуствените стави, ги правят много по-устойчиви за по-дълъг период от време на по-големи физически натоварвания.

В днешно време за успеха на операцията за смяна на тазобедрената става по-голямо значение има общото здравословно състояние на пациента, отколкото неговата възраст. При някои пациенти, страдащи от определени заболявания операцията и възстановяването след това могат да протекат по-тежко. Такова заболяване е например болестта на Паркинсон. При пациентите с това заболяване се наблюдава повишена мускулна слабост, която може да стане причина за увреждане и дислокация на изкуствената става. Хората с понижен имунитет също са застрашени от усложнения след операцията за смяна на тазобедрената става.

Прочетете за:
Коксартроза – остеоартроза на тазобедрената става
Заболявания на тазобедрената става